Bocholtz - Schoolstraat 40 - Kasteel de Bongard

< Rijksmonumenten

(33606) monumentenregisterMonumentnummer: 33606

Introductie

Kasteel de Bongard / Bongart. L-vormige hoofdburcht met op de westhoek een ronde toren, in de 16de eeuw gebouwd op de plek van het laatmiddeleeuwse kasteel de Bongard. Ten zuidwesten ligt een vierkante voorburcht met bijgebouwen aan vrijwel alle vier de zijden.

Foto van het kasteel met brug over de voormalige gracht. In de voorgrond staan platen in potten en ornamentale kippen.
Afb. 1 Kasteel de Bongard vanuit het zuidwesten met links een deel van de bijgebouwen en rechts de brug over de verdwenen gracht. Beeldbank RCE, foto door L.M. Tangel, 2004, CC BY-SA 3.0

Kenmerken

  • Datering: diverse bouwperioden vanaf circa 1525
  • Bouwstijl: renaissance
  • Architect: n.v.t.
  • Rijksmonument sinds: 16 januari 1967

Geschiedenis

In 1330 wordt het kasteel voor het eerst genoemd. Hoe dit kasteel er heeft uitgezien is niet bekend. Bernard van den Bongard liet in het tweede kwart van de 16de eeuw een nieuw kasteel bouwen. Aanvankelijk bestond de omgrachte hoofdburcht daarvan uit een L-vormig gebouw, dat rond 1540 is uitgebouwd tot een vierkant kasteel met ronde hoektorens en een poorttoren aan de zuidwestzijde. Het L-vormige gebouw stond op de westhoek, op de noordhoek bevond zich toen ook een woonvleugel. Voor 1822 is het zuidoostelijke deel van de hoofdburcht afgebroken, kort na 1889 is ook de noordelijke woonvleugel afgebroken samen met de ronde toren op de noordhoek.

De voorburcht dateert in aanleg uit 1701 en is vermoedelijk nooit omgracht geweest.

Omschrijving

De hoofdburcht van kasteel de Bongard is het restant van een vierkante hoofdburcht met ronde hoektorens uit het tweede kwart en het midden van de 16de eeuw. Daarvan is nu nog de bebouwing op de westhoek over, inclusief een ronde toren en de poorttoren. De oorspronkelijke omgrachting is na 1925 langzaam verdwenen, eerst het zuidwestelijke deel, rond 1935 ook het overige deel.

De voorburcht is nog in zijn oorspronkelijke vorm behouden, hoewel de daarop aanwezige bijgebouwen meerdere malen zijn verbouwd.

Bronnen en verwijzingen

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 16 apr 2024 om 03:03.