Twello - Hunderenslaan 7 - Huize Hunderen

< Rijksmonumenten

(38090) monumentenregisterMonumentnummer: 38090

Introductie

Landhuis uit circa 1624 op omgracht terrein met latere aanbouwen, mogelijk met een laatmiddeleeuwse voorganger.

Zwart-witfoto van het huis begroeid met klimop. In de voorgrond ligt een gazon met zonnewijzer, in de omgeving staan bomen.
Afb. 1 Beeldbank RCE, foto door A.J. van der Wal, 1967, CC BY-SA 3.0

Kenmerken

  • Datering: diverse bouwperioden vanaf circa 1624
  • Bouwstijl: n.v.t.
  • Architect: n.v.t.
  • Rijksmonument sinds: 14 december 1971

Geschiedenis

In de late middeleeuwen is sprake van een geslacht Hundere en Hunderen was in 1379 in bezit van Engelbert van Doetinchem. Op basis hiervan wordt vermoed dat het huidige huis een middeleeuwse voorganger heeft gehad. Dit vermoeden wordt versterkt doordat op de kadastrale minuut van 1827 twee omgrachte terreinen te zien zijn die de indruk wekken van een hoofd- en voorburcht.

Vermoedelijk was het Johan van Heerdt die na 1624 het huidige landhuis bouwde. Het huis was oospronkelijk een tweelaags gebouw met een zadeldak tussen trapgevels, dat aan de voorzijde was voorzien van een traptoren en aan de achterzijde van twee of drie aaneengesloten aanbouwen. Oostelijk stonden bijgebouwen.

Het huis is in de tweede helft van de 18e eeuw door J.F. Fischer grondig gemoderniseerd waarbij de traptoren verdween ten gunste van een middenrisaliet in de voorgevel, het zadeldak met trapgevels werd gewijzigd in een schilddak. Midden 19e eeuw is het huis met een verdieping verhoogd en in de late 19de eeuw weer verlaagd en verkleind waarbij grotendeels het huidige uiterlijk ontstond. In 1911 zijn door Daniel Ras een grote tuinkamer en een aanbouw tegen het hoofdgebouw toegevoegd.

Omschrijving

Omgracht terrein met in het zuidwesten het T-vormige landhuis Huize Hunderen uit circa 1624, bestaande uit een T-vormig hoofdvolume met aan de noordoost- en noordwestzijde lage aanbouwen uit respectievelijk 1911 en 2016.

Omgeving

Oostelijk van het huis staat, binnen de omgrachting, een koetshuis op T-vormige plattegrond, vermoedelijk ook daterend van kort na 1624. In 1851 is het voorste deel van het koetshuis met dienstwoning vernieuwd.

Het tweede omgrachte terrein (de voorburcht?) lag ten zuiden van het terrein met het huis.

Bronnen en verwijzingen

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 16 apr 2024 om 03:06.