Vught - Maurick 3 - Maurick

< Rijksmonumenten

(38161) monumentenregisterMonumentnummer: 38161

Introductie

Omgracht terrein met aan de zuidzijde de hoofdburcht van het laatmiddeleeuwse kasteel Maurick met aan de oostzijde aangebouwde bijgebouwen.
Zwart-witfoto van het kasteel met weg en ophaalbrug in de voorgrond
Afb. 1 Beeldbank RCE, foto door G.J. Dukker, 1967, CC BY-SA 3.0

Kenmerken

  • Datering: diverse bouwperioden vanaf circa 1400
  • Bouwstijl: n.v.t.
  • Architect: n.v.t.
  • Rijksmonument sinds: 02 oktober 1973

Geschiedenis

Niet duidelijk is of kasteel Maurick is ontstaan uit een mottekasteel, dat in de buurt van het huidige kasteel lag. Het huidige kasteel is als zaalbouw in 1430 gebouwd door Godscalck Roesmont. Vermoedelijk nog in de tweede helft van de 15de eeuw of het eerste kwart van de 16de eeuw wordt tegen deze zaalbouw een (kapel?)toren gebouwd, mogelijk in opdracht van Jan Heym. Begin 16de eeuw is aan de oostzijde een L-vormige vleugel opgetrokken, mogelijk ook nog in opdracht van Jan Heym. Voor 1603 is daar aan de oostzijde een poortgebouw tegenaan gebouwd door een lid van de familie Heym. Rond 1650 is de oude zaalbouw naar het westen verlengd en is aan de oostzijde, haaks op het poortgebouw, een bijgebouw opgetrokken. Op moderniseringen na is het kasteel hierna niet wezenlijk meer uitgebreid.

Omschrijving

Kasteel Maurick bestaat uit een complex van aan elkaar gebouwde volumes in een L-vorm, gedomineerd door een traptoren aan de noordzijde. Het geheel is gelegen aan de zuidoostzijde van een groot omgracht terrein. De kern van de vleugels aan de zuidzijde wordt gevormd door de laatmiddeleeuwse zaalbouw waaruit het kasteel is ontstaan.

Het huidige uiterlijk is ontstaan door een ingrijpende restauratie in de periode 1891-1892 en een verbouwing van het interieur in 1920 naar ontwerp van de architect Eduard Cuypers.


Bronnen en verwijzingen

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 22 mrt 2024 om 04:01.