Vlissingen - Bellamypark

< Rijksmonumenten

(508773) monumentenregisterMonumentnummer: 508773

Introductie

Gietijzeren fontein bestaande uit een vierkante sokkel met daarop een ronde waterspuwende schaal, staande in een ronde vijver. De fontein is opgericht ter nagedachtenis aan Betje Wolff en Aagje Deken. Op de sokkel is hun beeltenis aangebracht en een plaquette met de tekst: 'Nationale hulde aan Elisabeth Wolff geb. Bekker en Agatha Deken 24 juli 1884 Vlissingen'.

Zwart-witfoto van een fontein met struiken en huizen in de achtergrond.
Fontein te Vlissingen. Foto door Gerard J. Dukker, 1978. Beeldbank RCE, CC BY-SA 3.0

Kenmerken

  • Datering: 1884
  • Stijl: Eclecticisme
  • Makers: firma Becht & Dyselinck Bronswerken te Amsterdam (bronswerk). G. de Hollander uit Middelburg (modeleur portretten)
  • Rijksmonument sinds: 20-01-1998

Aanleiding voor de bescherming

De fontein is ingeschreven in het rijksmonumentenregister in het kader van het Monumenten Inventarisatie en Selectie project.

Geschiedenis

In 1880 werd een commissie opgericht die geld inzamelde voor de oprichting van een monument voor Wolff en Deken in Vlissingen. Op 24 juli 1884 (de 146e geboortedag van Betje Wolff) is het monument onthuld.

Verplaatsing

Oorspronkelijk stond de fontein op het Betje Wolffplein. Toen deze daar door werkzaamheden niet langer kon blijven is hij in 1907 verplaatst naar het Bellamypark. In 1947 is hij opnieuw verplaatst naar de huidige locatie.

Restauratie

In 2011 is het Bellamypark opgeknapt waarbij ook de fontein is gerestaureerd. Ten behoeve van de restauratie is een kleurhistorisch onderzoek gedaan door R. Crèvecoeur van bureau Amati, april 2011.

Canon van Nederland, venster 25 - Sara Burgerhart

Vlissingen is de geboorteplaats van Elisabeth Bekker, Wolff is de naam van haar echtgenoot. Op 24 juli 1738 is zij geboren in een huis aan de Nieuwendijk 21 in Vlissingen. Het huis heette 'Huis met den Zonnewijzer'. Het is in 1946 gesloopt. In 1988 is op de plaats waar het huis stond een plaquette aangebracht die herinnert aan het geboortehuis. Met de fontein hebben de burgers van Vlissingen hun beroemde schrijfster, inmiddels onlosmakelijk verbonden met Aagje Deken, willen eren.

Bronnen en verwijzingen

Zie ook

ArtikelenHoort bij deze thema's
  • Thema/Canon van Nederland (Let op: pagina bestaat niet.)

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 23 apr 2024 om 03:01.