Vlissingen - Bellamypark
< Rijksmonumenten
Monumentnummer: 508773
Introductie
Gietijzeren fontein bestaande uit een vierkante sokkel met daarop een ronde waterspuwende schaal, staande in een ronde vijver. De fontein is opgericht ter nagedachtenis aan Betje Wolff en Aagje Deken. Op de sokkel is hun beeltenis aangebracht en een plaquette met de tekst: 'Nationale hulde aan Elisabeth Wolff geb. Bekker en Agatha Deken 24 juli 1884 Vlissingen'.Kenmerken
- Datering: 1884
- Stijl: Eclecticisme
- Makers: firma Becht & Dyselinck Bronswerken te Amsterdam (bronswerk). G. de Hollander uit Middelburg (modeleur portretten)
- Rijksmonument sinds: 20-01-1998
Aanleiding voor de bescherming
De fontein is ingeschreven in het rijksmonumentenregister in het kader van het Monumenten Inventarisatie en Selectie project.
Geschiedenis
In 1880 werd een commissie opgericht die geld inzamelde voor de oprichting van een monument voor Wolff en Deken in Vlissingen. Op 24 juli 1884 (de 146e geboortedag van Betje Wolff) is het monument onthuld.
Verplaatsing
Oorspronkelijk stond de fontein op het Betje Wolffplein. Toen deze daar door werkzaamheden niet langer kon blijven is hij in 1907 verplaatst naar het Bellamypark. In 1947 is hij opnieuw verplaatst naar de huidige locatie.
Restauratie
In 2011 is het Bellamypark opgeknapt waarbij ook de fontein is gerestaureerd. Ten behoeve van de restauratie is een kleurhistorisch onderzoek gedaan door R. Crèvecoeur van bureau Amati, april 2011.
Canon van Nederland, venster 25 - Sara Burgerhart
Vlissingen is de geboorteplaats van Elisabeth Bekker, Wolff is de naam van haar echtgenoot. Op 24 juli 1738 is zij geboren in een huis aan de Nieuwendijk 21 in Vlissingen. Het huis heette 'Huis met den Zonnewijzer'. Het is in 1946 gesloopt. In 1988 is op de plaats waar het huis stond een plaquette aangebracht die herinnert aan het geboortehuis. Met de fontein hebben de burgers van Vlissingen hun beroemde schrijfster, inmiddels onlosmakelijk verbonden met Aagje Deken, willen eren.
Bronnen en verwijzingen
- Bekker, Elisabeth (1738-1804)
- Meindert L. Stokroos Negentiende-eeuwse fonteinen in Nederland : waterwerken als 'sieraad van stad of plaats'. [s.l. : [s.n.]. - 1998. - 3 p. : ill.]
- Meindert L. Stokroos, Fonteinen in Nederland : historische watervoerende monumenten. Zutphen : Walburg Pers. - cop. 2005. - 159 p : ill : 29 cm
Zie ook
Artikelen- Rijksmonumenten - Canon van Nederland
- Rijksmonumenten
- Rijksmonumenten - Canonvenster 25 - Sara Burgerhart
- Rijksmonumenten - Canonvenster 23 - Slavernij (pagina bestaat niet)
Meer informatie Meer over het monumentenregister en het rechtsgevolg van de aanwijzing tot rijksmonument is te vinden op cultureelerfgoed.nl/monumenten.
Meer over de omvang en reikwijdte van de bescherming van specifiek dit monument is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister en de leeswijzer.
Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 19 apr 2025 om 03:07.