Weesp - Oudegracht 69 - Van Houtenkerkje

< Rijksmonumenten

(512906) monumentenregisterMonumentnummer: 512906

Introductie

Brede eenbeukige zaalkerk. De kerk maakt onderdeel uit van een complex, waartoe ook de pastorie met consistorie, de voormalige bewaarschool en de erfafscheiding behoren.

Kerkgebouw aan een gracht
De kerk uit het zuidwesten. Foto: Wikimedia, M.M. Minderhoud, 2010 CC BY-SA 3.0
Kerkinterieur met tongewelf
Interieur met kansel en orgel, gezien naar het noordoosten. Foto: beeldbank RCE, 1976 CC BY-SA 3.0

Kenmerken

  • Datering: 1905-1906
  • Architect: B.J. Ouëndag
  • Bouwstijl: neoromaans, rationalisme
  • Rijksmonument sinds: 14 juli 1999

Geschiedenis

De kerkbouw werd gefinancierd door de zusters Van Houten, dochters van de chocoladefabrikant die tot de Nederlandse Protestanten Bond (NPB) behoorde. De architect was Bert Ouëndag (1861-1932) uit Amsterdam. In 1906 werd de kerk, gebouwd op het terrein van de toenmalige fabriek, ingewijd. In 1940 werd de kerk aan de NPB geschonken. In 2022 is de laatste dienst in het kerkje gehouden, dat inmiddels eigendom van Stadsherstel Amsterdam is. Het kerkje is bekend onder de namen Van Houtenkerkje of Chocoladekerkje. Het is een van de rijkst aangeklede kerkgebouwen van de NPB.

Exterieur

De kerk is een eenbeukige, rechthoekige zaalkerk met een fronttoren aan de Oudegracht, die associaties met een westwerk oproept. De architectuur is kenmerkend voor de vernieuwende beweging rond 1900, met elementen van zowel het neoromaans als het rationalisme (onder invloed van H.P. Berlage) en de nieuwe kunst. De toren staat op een rechthoekige basis, heeft een groot rondboogvormig portaal, daarboven een roosvenster en een lage klokkengeleding, wimbergen (driehoekige geveltoppen) waaruit een vierzijdig schilddak uitrijst met daarbovenop een achtzijdige lantaarn en dito naaldspits. Ter weerszijden van de toren staan trappenhuizen en lage kapelvormige uitbouwen. Het schip is vijf traveeën diep en heeft gekoppelde rondboogvensters (venstertripletten) en een zadeldak bedekt met leien. Opvallend zijn de dakkapellen met daarin glas-in-loodramen. Aan de achterzijde bevinden zich lagere uitbouwen t.b.v. onder meer de consistoriekamer.

Interieur

Het rijk aangeklede interieur wordt overdekt door een houten tongewelf dat op spitsboogvormige schenkels met trekstangen rust. In het gewelf bevinden zich openingen met glas-in-loodvensters. De achterste travee is versmald ten opzichte van de kerkzaal en biedt plaats aan een ingebouwde kansel en orgel van de fa. Adema uit 1907. Het tongewelf is geornamenteerd met sjabloonschilderingen met plantmotieven. Het interieur bevindt zich nog vrijwel geheel in de oorspronkelijke staat.

Bronnen en verwijzingen

Zie ook

ArtikelenHoort bij deze thema's Specialist(en)

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 19 jan 2024 om 17:32.