Bussum - Nieuwe 's-Gravelandseweg 34 - Spieghelkerk

< Rijksmonumenten

(513251) monumentenregisterMonumentnummer: 513251

Introductie

De als centraalbouw opgezette kerk heeft een plattegrond in de vorm van een Grieks kruis, met een voorbouw (narthex) en een toren in de noordoostelijke binnenhoek van de plattegrond.

kerkgebouw aan straat en bomen
De kerk uit het zuidoosten. Foto: Wikimedia, J. Bakker, 2020 CC BY-SA 4.0

Kenmerken

  • Datering: 1924-1925
  • Architect: Th. Rueter
  • Bouwstijl: expressionisme
  • Rijksmonument sinds: 5 december 2000

Geschiedenis

De Spieghelkerk ligt in de villawijk Het Spieghel aan de westkant van de spoorlijn. De kerk was de tweede hervormde kerk in Bussum, na de bouw van de Vredeskerk (1914), behorend tot de Nederlandse Hervormde Kerk. Het initiatief tot de bouw werd genomen door de plaatselijke Vereniging tot Evangelisatie. De architect was Theo Rueter (1876-1963), die in Het Gooi onder meer landhuizen ontwierp. Op 28 maart 1925 is de kerk in gebruik genomen. In 1970 is het interieur gemoderniseerd. Sinds ongeveer 2004 maakt het kerkgebouw deel uit van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). De kerk heeft behalve de functie voor erediensten ook een culturele nevenbestemming. In 2006 is de toren gerestaureerd. In 2012 is een aanbouw met vergaderzalen toegevoegd.

Beschrijving exterieur

De kruisvormige kerk met terzijde staande toren heeft de vorm van een Grieks kruis. Daardoor zijn de opzet en de plattegrond centraliserend. De bakstenen gevels zijn sober uitgevoerd en bevatten rondboogvensters. De voorgevel wordt afgesloten door een arcade. De toren op de noordoosthoek is heel opvallend door de expressionistische detaillering met elementen van de Amsterdamse School. De romp verjongt (versmalt) zich twee keer naar boven toe en wordt bekroond door een kleine mijtervormige spits. Opvallend zijn ook de waterspuwers en uitkragende balkons aan de vier zijden van de toren. Het dak is belegd met rode Hollandse pannen. Rechts naast de toren bevindt zich in een aanbouw de hoofdingang.

Beschrijving interieur

Het sobere interieur is witgepleisterd en heeft tegenwoordig een moderne inrichting, die beantwoordt aan het multifunctionele gebruik van het gebouw. De kerkzaal wordt gedekt door een beschoten (met houten planken betimmerde) kap die blauw is geschilderd en op bruinrood geverfde schenkels rust. De vensters zijn gevuld met felgekleurd glas-in-lood in geometrische vormen uit de bouwtijd. Uit de bouwtijd resteren ook de preekstoel en de avondmaalstafel. Het orgel van de fa. Verschueren (Heythuysen) dateert uit 1959 en bevat pijpwerk van het oorspronkelijke orgel uit 1931.

Bronnen en verwijzingen

Zie ook

ArtikelenHoort bij deze thema'sTrefwoorden

Bussum, Spieghelkerk, De Rueter

Begrippen

Expressionisme en Amsterdamse school

Specialist(en)

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 20 feb 2024 om 04:02.