Amersfoort - 't Zand 13 - Oud-katholieke St. Georgiuskerk

< Rijksmonumenten

(517741) monumentenregisterMonumentnummer: 517741

Introductie

Zaalkerk, aangewezen als rijksmonument in het kader van het Monumenten Inventarisatie Project.

Bakstenen kerkgebouw met toren
Voorgevel en toren vanuit het oosten. Foto: Herman Wesselink, 2021
kerkinterieur met orgel
Interieur met paraboolboog en orgel. Foto: beeldbank RCE, 2004, CC BY-SA 4.0

Kenmerken

  • Datering: 1927
  • Architect: W. van Gent
  • Bouwstijl: expressionisme
  • Rijksmonument sinds: 27 december 2000

Geschiedenis

De oud-katholieke St. Georgiuskerk staat op de plaats van een schuilkerk uit 1692. De architectuur van de huidige kerk met Amsterdamse School-invloeden is voor de kerkbouw van de oud-katholieken zeldzaam. Een deel van het meubilair in de huidige kerk is afkomstig uit de schuilkerk. De kerk is gewijd aan de heilige Georgius (Joris), de beschermheilige van de stad Amersfoort.

Beschrijving exterieur

De kerk is een rechthoekige zaalkerk van vier traveeën diep, gedekt door een zadeldak. Aan de achterzijde sluiten een versmald recht afgesloten koor en een sacristie aan, eveneens door een zadeldak gedekt. De middelste twee traveeën van het schip bevatten zijdelings geplaatste topgevels met steekkappen. Aan de voorzijde sluit een versmalde ingangstravee aan met op de linker hoek een rechthoekige, naar voren geplaatste toren met zadeldak. De klokkenverdieping heeft aan alle vier zijden een rechthoekig galmgat en daarboven een vierkante, decoratieve wijzerplaat van keramische tegels. De in een paraboolvormige nis geplaatste hoofdingang bevindt zich achter een dito opening, omgeven door expressief, uitwaaierend metselwerk. De decoratieve deuren met smeedijzeren deurbeslag zijn ontleend aan de Amsterdamse School. De zijgevels bevatten per travee vier smalle rechthoekige vensters die zijn gevuld met ornamentaal glas-in-lood uit de bouwtijd. Ter linker zijde van de toren grenst een pastorie uit 1899, ontworpen door H. Kroes.

Beschrijving interieur

Het interieur van de kerk wordt geaccentueerd door paraboolvormige houten gordelbogen waartussen zich beschoten houten tongewelven met steekkappen bevinden. De wandvlakken zijn witgepleisterd. De onderste wandzone is uitgevoerd in geelgekleurd schoonmetselwerk met een groen geglazuurde band. Zowel de tegelvloer als de vensters zijn voorzien van geometrische sierpatronen. In een venster in de achterste travee rechts bevindt zich een afbeelding van de heilige Joris en de draak. Tegen de achterwand van het priesterkoor, alsmede tegen de zijwanden, bevindt zich een reeks schilderijen uit circa 1650 met taferelen uit het leven van Christus en Maria, afkomstig uit de schuilkerk. De gesneden eikenhouten communiebank dateert uit 1693. Links achterin de kerk bevindt zich een kleine kapel met een schrijn waarin zich restanten van het beeldje van O.L. Vrouw van Amersfoort (1444) bevinden. Bovenin de achterste travee staat een orgel uit 1870, gebouwd door August Gern.

Bronnen en verwijzingen

Zie ook

ArtikelenHoort bij deze thema'sTrefwoorden

Kerken

Begrippen

Expressionisme en Amsterdamse school

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

[bewerken]

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 20 feb 2024 om 04:01.