Amersfoort - 't Zand 13 - Oud-katholieke St. Georgiuskerk
< Rijksmonumenten
Monumentnummer: 517741
Introductie
Zaalkerk, aangewezen als rijksmonument in het kader van het Monumenten Inventarisatie Project.
Interieur met paraboolboog en orgel. Foto: beeldbank RCE, 2004, CC BY-SA 4.0
Kenmerken
- Datering: 1927
- Architect: W. van Gent
- Bouwstijl: expressionisme, Amsterdamse School (invloeden)
- Rijksmonument sinds: 27 december 2000
Geschiedenis
De oud-katholieke St. Georgiuskerk staat op de plaats van een schuilkerk uit 1692. De architectuur van de huidige kerk met Amsterdamse School-invloeden is voor de kerkbouw van de oud-katholieken zeldzaam. Een deel van het meubilair in de huidige kerk is afkomstig uit de schuilkerk. De kerk is gewijd aan de heilige Georgius (Joris), de beschermheilige van de stad Amersfoort.
Beschrijving exterieur
De kerk is een rechthoekige zaalkerk van vier traveeën diep, gedekt door een zadeldak. Aan de achterzijde sluiten een versmald recht afgesloten koor en een sacristie aan, eveneens door een zadeldak gedekt. De middelste twee traveeën van het schip bevatten zijdelings geplaatste topgevels met steekkappen. Aan de voorzijde sluit een versmalde ingangstravee aan met op de linker hoek een rechthoekige, naar voren geplaatste toren met zadeldak. De klokkenverdieping heeft aan alle vier zijden een rechthoekig galmgat en daarboven een vierkante, decoratieve wijzerplaat van keramische tegels. De in een paraboolvormige nis geplaatste hoofdingang bevindt zich achter een dito opening, omgeven door expressief, uitwaaierend metselwerk. De decoratieve deuren met smeedijzeren deurbeslag zijn ontleend aan de Amsterdamse School. De zijgevels bevatten per travee vier smalle rechthoekige vensters die zijn gevuld met ornamentaal glas-in-lood uit de bouwtijd. Ter linker zijde van de toren grenst een pastorie uit 1899, ontworpen door H. Kroes.
Beschrijving interieur
Het interieur van de kerk wordt geaccentueerd door paraboolvormige houten gordelbogen waartussen zich beschoten houten tongewelven met steekkappen bevinden. De wandvlakken zijn witgepleisterd. De onderste wandzone is uitgevoerd in geelgekleurd schoonmetselwerk met een groen geglazuurde band. Zowel de tegelvloer als de vensters zijn voorzien van geometrische sierpatronen. In een venster in de achterste travee rechts bevindt zich een afbeelding van de heilige Joris en de draak. Tegen de achterwand van het priesterkoor, alsmede tegen de zijwanden, bevindt zich een reeks schilderijen uit circa 1650 met taferelen uit het leven van Christus en Maria, afkomstig uit de schuilkerk. De gesneden eikenhouten communiebank dateert uit 1693. Links achterin de kerk bevindt zich een kleine kapel met een schrijn waarin zich restanten van het beeldje van O.L. Vrouw van Amersfoort (1444) bevinden. Bovenin de achterste travee staat een orgel uit 1870, gebouwd door August Gern.
Bronnen en verwijzingen
Zie ook
ArtikelenHoort bij deze thema's BegrippenAmsterdamse school, altaren, Expressionisme, zaalkerken, kerktorens, Oud-katholieke kerk en glas-in-loodramen
Meer informatie Meer over het monumentenregister en het rechtsgevolg van de aanwijzing tot rijksmonument is te vinden op cultureelerfgoed.nl/monumenten.
Meer over de omvang en reikwijdte van de bescherming van specifiek dit monument is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister en de leeswijzer.Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 28 feb 2025 om 03:02.