Hilversum - Pelikaanstraat 32 - Josephkerk

< Rijksmonumenten

(522738) monumentenregisterMonumentnummer: 522738

Introductie

De voormalige rooms-katholieke kerk St. Joseph is gebouwd op een oost-west georiënteerde, vrijwel rechthoekige en symmetrische plattegrond met een toren op de zuidwesthoek. De kerk maakt onderdeel uit van het kerkelijk complex 522737 waartoe ook de pastorie en 21 arbeiderswoningen behoren.

Voormalige kerk met appartementen
De tot appartementen verbouwde kerk uit het zuidwesten. Foto: beeldbank RCE, C.S. Booms, 2010 CC BY-SA 3.0

Kenmerken

  • Datering: 1935-1936
  • Architect: N.I.M. Andriessen
  • Bouwstijl: traditionalisme, zakelijkheid
  • Rijksmonument sinds 22 augustus 2002

Geschiedenis

De voormalige parochiekerk van St. Joseph werd gebouwd in 1935-1936 naar een ontwerp van architect Nico Andriessen (1892-1947) in de oostelijke uitbreiding van Hilversum in een gelijktijdig opgetrokken volksbuurt. De kerk was de vijfde van de acht rooms-katholieke kerken in Hilversum sinds 1853. Vanwege het teruggelopen kerkbezoek fuseerde de parochie in 1994 met de noordelijker gelegen Heilig Hartkerk en werd de kerk gesloten. In 1997-1998 volgde een inbouw van appartementen naar een ontwerp van Jonkman en Klinkhamer.

Beschrijving exterieur

Het voormalige kerkgebouw is een in lichtgele baksteen opgetrokken pseudobasiliek met zijdelings geplaatste kapellen en een vierkante klokkentoren met ingezwenkt schilddak rechts naast de voorgevel. Het schip heeft een groot met pannen gedekt zadeldak. Aan de oostzijde sluit een versmald, recht gesloten koor aan. Op de noordwesthoek staan de voormalige doopkapel en pastorie.

Beschrijving interieur

Het kerkinterieur was oorspronkelijk ontworpen volgens de richtlijnen van de Liturgische Beweging van begin twintigste eeuw: het bevatte een breed middenschip met vlakke zoldering en smalle zijbeuken. Opmerkelijk was de trapsgewijze opbouw van de middenbeuk, waarbij mogelijk invloed is geweest van de kerkbouw van de Duitse architect Hans Herkommer (1887-1956). Ook bevonden er zich expressionistisch aandoende wandschilderingen van de hand van Dom Gregorius de Wit OSB in het koor en de zijbeuken (kruiswegstaties) uit de bouwtijd. De ruimtewerking van het interieur is door de inbouw van appartementen thans niet meer waar te nemen.

Bronnen en verwijzingen

Zie ook

Hoort bij deze thema'sTrefwoorden

Hilversum, Pelikaanstraat, Josephkerk, Andriessen

Specialist(en)

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 19 jan 2024 om 17:32.