Werkhoven - Beverweertseweg 60 - Beverweert

< Rijksmonumenten

(526356) monumentenregisterMonumentnummer: 526356

Introductie

Omgracht terrein met aan de westzijde de hoofdburcht van het laatmiddeleeuwse kasteel Beverweert. De oostzijde van het terrein vormde in oorsprong de voorburcht.

Foto van de burcht met toren en gracht. Voor de ingang van de burcht staan vijf auto's geparkeerd, om het gebouw heen staan bouwhekken. Het terrein is omringd met bomen.
Afb. 1 De hoofdburcht van kasteel Beverweert vanuit het zuidoosten vóór de in 2010 aangebrachte bepleistering. Beeldbank RCE, foto door P. van Galen, 2007, CC BY-SA 3.0

Kenmerken

  • Datering: diverse bouwperioden vanaf circa 1250
  • Bouwstijl: n.v.t.
  • Architect: n.v.t.
  • Rijksmonument sinds: 03 juli 2006

Geschiedenis

Kasteel Beverweert is vermoedelijk gebouwd door een lid van de familie Van de Velde, maar het kan ook Zweder van Zuylen zijn geweest, getrouwd met Hillegonda van de Velde. Via vererving en huwelijk komt het kasteel in handen van de Oranjes, die het ruim twee eeuwen in hun bezit hadden. Door huwelijk komt het kasteel in handen van de familie Van Heeckeren van Enghuizen. Zij zijn het die het kasteel in 1836 het huidige uiterlijk gaven.

Omschrijving

De hoofdburcht van kasteel Beverweert is werd rond het midden van de 13de eeuw gebouwd als woontoren. De woontoren wordt in de tweede helft van de 13de eeuw uitgebreid met twee torens aan de westzijde. Tussen beide torens werd een verbindingsmuur gebouwd. In de 14de eeuw is op de noordoostelijke hoek een rechthoekige bouwdeel toegevoegd. In de 15de eeuw wordt tussen de noordvleugel en de noordwesttoren een hoog bouwdeel toegevoegd en in het midden van de 16de eeuw is aan de oostzijde een vleugel gebouwd. In de 17de eeuw is vermoedelijk de westvleugel gebouwd. Ten oosten van de hoofdburcht bevond zich de voorburcht, aan de noordzijde toegankelijk via een poorttoren. Deze poort is om onduidelijke redenen dichtgemetseld en er is een tweede poorttoren bijgebouwd. De voorburcht is in de 19de eeuw verdwenen.

Omgeving

Het kasteel ligt op een voormalige meander van de Kromme Rijn. Ten oosten van het kasteelterrein ligt een koetshuis uit 1847.

Bronnen en verwijzingen

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 29 feb 2024 om 04:04.