Laag-Keppel - Dorpsstraat LK 41 - Keppel

< Rijksmonumenten

(528692) monumentenregisterMonumentnummer: 528692

Introductie

Omgrachte vierkante hoofdburcht van het laatmiddeleeuwse kasteel Keppel met ten noorden daarvan, aan de oostzijde van het voorplein, een bijgebouw.

Foto van het gebouw met tuin en gracht in de voorgrond. Over de gracht ligt een brug, om het terrein heen staan bomen.
Afb. 1 De hoofdburcht van kasteel Keppel vanuit het noordwesten met op de voorgrond de in basis uit circa 1300 daterende woontoren. Beeldbank RCE, foto door G.J. Dukker, 2005, CC BY-SA 3.0

Kenmerken

  • Datering: diverse bouwperioden vanaf circa 1300
  • Bouwstijl: n.v.t.
  • Architect: n.v.t.
  • Rijksmonument sinds: 19 september 2005

Geschiedenis

Al in de 12de eeuw worden heren van Keppel vermeld, maar die verbleven destijds vermoedelijk op het verdwenen kasteel ten zuidwesten van het huidige kasteel, op de burcht te Eldrik. Het huidige kasteel is rond 1300 gebouwd door een lid van de familie Van Keppel. Het kasteel is nooit verkocht maar is tot op heden door vererving steeds overgegaan in een andere familie.

Omschrijving

De hoofdburcht van kasteel Keppel is rond 1300 gebouwd als woontoren, de toren op de noordwesthoek. In de 14de eeuw is deze naar het zuiden uitgebreid. In de tweede helft van de 15de eeuw wordt aan de oostzijde een zaalbouw toegevoegd met een poortgebouw tussen zaal en woontoren. In 1582 is de hoofdburcht zwaar beschadigd en deze is van 1612 tot 1620 hersteld. In 1750 volgt er nog een uitbreiding aan de zuidzijde. Ten noorden van de hoofdburcht bevond zich de omgrachte voorburcht. Deze had in oorsprong aan zowel de oost- als de westzijde een bijgebouw. De westelijke is voor 1817 afgebroken.

Bronnen en verwijzingen

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 26 mrt 2024 om 04:02.