Grou - Burd 5b - De Haensmole

< Monumenten
Versie door RCEbot (overleg | bijdragen) op 21 dec 2022 om 19:50 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{#element: |Elementtype=Monument |Status=Publiceren |Monumentnummer=22917 |Plaatsnaam=Grou |Adres=Burd 5b |Naam monument=De Haensmole |Introductie=De Haensmole is...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


⇐ (22917) monumentenregisterMonumentnummer: 22917

Introductie

De Haensmole is een spinnenkopmolen aan het Prinses Margrietkanaal te Grou. De molen dateert vermoedelijk uit de achttiende eeuw en werd gebouwd ter bemaling van de polder de Gallelannen. De molen stond aanvankelijk op de plek waar het Prinses Margrietkanaal uitmondt in het Pikmeer, maar is in 2007 verplaatst naar de huidige locatie aan het Biggemeer.

Kenmerken

Datering Achttiende eeuw (vermoedelijk)
Bouwstijl Onbekend
Architect Onbekend
Rijksmonument sinds 24 november 1971
Zwartwit foto van de Haensmole op de oorspronkelijke locatie aan het Prinses Margrietkanaal/Pikmeer. Op de voorgrond water en begroeiing. Achter de molen water en in de verte bebouwing.
Aanzicht van de Haensmole op de oorspronkelijke locatie aan het Prinses Margrietkanaal/Pikmeer. Collectie: RCE Beeldbank. Rechten: CC BY-SA 3.0

Verplaatsing van de Haensmole

In 1941 verloor de molen zijn actieve bemalingsfunctie. In januari 2004 is de Haensmole door een uit koers geraakt binnenvaartschip zwaar beschadigd geraakt. Na dit ongeluk is op verzoek van de eigenaar, de provincie Friesland, onderzoek gedaan naar de mogelijkheid de molen te verplaatsen.

Mede vanwege de toenemende hoeveelheid scheepsbewegingen op het Prinses Margrietkanaal en het feit dat het kanaal steeds meer geschikt gemaakt werd voor grotere schepen kon de mogelijkheid dat de Haensmole, die zeer dicht langs de oever stond, opnieuw beschadigd zou raken namelijk niet uitgesloten worden. Er werd een nieuwe locatie aan het Biggemeer gevonden, waarbij de molen zichtbaar zou blijven vanaf Grou en bovendien weer een maalfunctie kon krijgen. Na positief advies van de RACM (voorganger van de RCE) is de molen in 2007 verplaatst naar de tegenwoordige locatie aan het Biggemeer. (zie Bronnen & verwijzingen hieronder voor het advies)


Wat is beschermd?
Bij gebouwde monumenten is altijd de hele onroerende zaak beschermd. Dus zowel buiten (exterieur) én binnen (interieur). Bij archeologische rijksmonumenten of aangelegde tuinen of parken bepaalt een kaart de omvang van de bescherming. Lees meer hierover in de Leeswijzer.


Vind ik hier alle informatie over dit monument?
De RCE wil zoveel mogelijk kennis delen. Maar u kunt hier (nog) niet alles vinden. Bijvoorbeeld omdat documenten nog niet zijn gedigitaliseerd of vanwege privacyredenen. Wordt uw vraag hier niet beantwoord? Kijk dan in het monumentenregister, de beeldbank, of de bibliotheek. Vindt u niet wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.


Bronnen en verwijzingen

Zie ook

Monumenten


   Thema's


    Neem contact op
    Heeft u vragen of suggesties? Of wilt u informatie bijdragen? We horen graag van u.

    Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 8 mrt 2023 om 14:41.