Leiden - Garenmarkt 9

< Monumenten
Versie door RCEbot (overleg | bijdragen) op 21 dec 2022 om 18:52 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{#element: |Elementtype=Monument |Status=Publiceren |Monumentnummer=24676 |Plaatsnaam=Leiden |Adres=Garenmarkt 9 |Introductie=De Garenmarkt 9 is een 18de-eeuws woo...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


⇐ (24676) monumentenregisterMonumentnummer: 24676

Introductie

De Garenmarkt 9 is een 18de-eeuws woonhuis in het centrum van Leiden met achterin de tuin een tuinhuis. Staatsman en hoogleraar Johan Rudolph Thorbecke (1798-1872) heeft in dit pand gewoond en gebruikte het tuinhuis, dat toegankelijk was via een met een poort afgesloten steeg aan de Sint Jacobsgracht, als collegezaaltje.[1]

Kenmerken

Datering 18de eeuw (woonhuis), 19de eeuw (tuinhuis)
Bouwstijl Onbekend
Architect Onbekend
Rijksmonument sinds 2 mei 1968
Gevel van het pand, met links de voordeur. Naast de voordeur zijn twee ramen. De 1e en 2e verdieping hebben beiden drie ramen. De bovenste verdieping zit onder het dak. Dit loopt schuin toe en heeft 1 raam.
Gevel van de Garenmarkt 9 in 1963. Foto: G. J. Dukker. Collectie: RCE Beeldbank. Rechten: CC BY-SA 3.0

Bijbescherming tuinhuis

Naar aanleiding van een vraag over de omvang van de bescherming van dit rijksmonument, bleek dat het bij het woonhuis behorende tuinhuis, gelegen achterin de tuin ter hoogte van het adres Sint Jacobsgracht 4, niet beschermd was. Op 19 juli 2018 is het 19de-eeuwse tuinhuis middels een besluit aan de registeromschrijving toegevoegd.


Wat is beschermd?
Bij gebouwde monumenten is altijd de hele onroerende zaak beschermd. Dus zowel buiten (exterieur) én binnen (interieur). Bij archeologische rijksmonumenten of aangelegde tuinen of parken bepaalt een kaart de omvang van de bescherming. Lees meer hierover in de Leeswijzer.


Vind ik hier alle informatie over dit monument?
De RCE wil zoveel mogelijk kennis delen. Maar u kunt hier (nog) niet alles vinden. Bijvoorbeeld omdat documenten nog niet zijn gedigitaliseerd of vanwege privacyredenen. Wordt uw vraag hier niet beantwoord? Kijk dan in het monumentenregister, de beeldbank, of de bibliotheek. Vindt u niet wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.


Bronnen en verwijzingen

Zie ook

Monumenten
     Neem contact op
     Heeft u vragen of suggesties? Of wilt u informatie bijdragen? We horen graag van u.
     1. J. Drentje, ‘Thorbecke Revisited. De rol van het doctrinaire liberalisme in de Nederlandse politiek’ in: BGMN – Low Countries Historical Review 126 (2011) nr. 4 , pp. 8-9

     Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 8 mrt 2023 om 14:36.