Ottersum - Bij Raadhuisplein 3

< Rijksmonumenten

(16094) monumentenregisterMonumentnummer: 16094

Introductie

Grafmonumenten op de begraafplaats van Ottersum (voorheen kerkhof).

Zwart wit foto met een kerkgebouw en veld ervoor met wat losse objecten van metaal.
Het zuidelijke deel van het kerkhof met de kerk. De beschermde monumenten moeten aan de noordzijde hebben gestaan. Waar de kerk stond, staan nu grafmonumenten.
Overzicht van een groot aantal grafmonumenten op een begraafplaats onder een blauwe hemel.
Overzicht vanaf de ingang van de begraafplaats met vooraan het grafmonument op de grafkelder van de familie Linke.

Kenmerken

  • Datering: 16de eeuw
  • Architect: onbekend
  • Rijksmonument sinds: 11 februari 1969

Historie

Ottersum werd in 1350 een zelfstandige parochie. Na de Franse Tijd kwam Ottersum bij Nederland en in 1830 bij België. Sinds de afscheiding van België in 1839 behoort Ottersum definitief bij Nederland. In de 15de of 16de eeuw werd in Ottersum, op en hogere oeverwal van het riviertje de Niers een parochiekerk gebouwd. Deze werd in de eeuwen daarna meerdere malen werd uitgebreid, voor het laatst in 1844. De kerk had aanvankelijk de H. Lambertus als hoofdpatroon, maar kreeg dat jaar een nieuwe patroonheilige: H. Johannes de Doper. Rondom de kerk lag een kerkhof. In de 20ste eeuw bleek de kerk te klein en bovendien in slechte staat. De kerk werd afgebroken en in 1930-1931 werd 65 meter noordelijker een nieuwe kerk gebouwd, gelegen langs de doorgaande weg die naar Kleef voerde. De kerk werd recht tegenover de ingang van het kerkhof gebouwd , nu de Sint Janstraat. Het kerkhof bleef in gebruik als begraafplaats.

Rijksmonument

In het register zijn de beschermde grafmonumenten niet expliciet genoemd, maar waarschijnlijk gaat het om vier grafmonumenten die zich in vorm en ouderdom onderscheiden van de overige grafmonumenten op het kerkhof. Het betreft een tweetal fors uitgevoerde opstanden in hardsteen voor Wilhelmina Mooren en het echtpaar Van de Loo-Van den Berg, een opstand in neogotische stijl van mergelsteen of Kunradersteen en de grafkelder van de familie Linke. Heinrich Linke was consul in het nabijgelegen Kleve. Op de kelder ligt een met hekwerk omheinde zerk op verhoogde roef. Aan de achterzijde van de forse zerk een rijk gedecoreerd marmeren kruis op een basement dat gesierd wordt met het fotoportret van Emma van Aerde. Ze overleed op Tweede Kerstdag 1895 in Eijsden en werd bijgezet in de grafkelder van de familie Linke. Na de aanwijzing in 1969 is er nimmer meer correspondentie gevoerd over dit monument. Wel is ergens begin deze eeuw het grote monument voor de familie Van de Loo-Van den Berg hersteld.

Huidige situatie

Naast de monumentale grafmonumenten die zijn aangewezen als rijksmonument zijn er nog een aantal bijzondere grafmonumenten te vinden op de begraafplaats, zoals het grafmonument voor de familie Dinnessen (gestorven tussen 1921 – 1935) met daarop drie fotoportretten, waarbij Grada Dinnessen-Verriet een fraaie muts draagt. Dergelijke portretten met klederdracht zijn op Limburgse begraafplaatsen nog maar beperkt te vinden. In 2022 is een klokkenstoel op het kerkhof geplaatst. De luidklok is afkomstig van voormalig Huize Maria Roepaan in Ottersum.

Voorts kan geconcludeerd worden dat de ommuring, inclusief de pijlers bij de toegang zeker teruggaan tot de eerste helft van de 19de eeuw.


Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met stichting Dodenakkers.

Bronnen en verwijzingen

Zie ook

ArtikelenHoort bij deze thema's Specialist(en)

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 9 apr 2024 om 03:03.