Lemmer - Gemaalweg 1 - Ir. D.F. Woudagemaal

< Monumenten

⇐ (25772) monumentenregisterMonumentnummer: 25772

Introductie

Het D.F. Woudagemaal in Lemmer is een uitzonderlijk voorbeeld van het grootste en sterkste door stoom aangedreven gemaal en een meesterstuk van de Nederlandse ingenieurs en architecten. Het staat sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Kenmerken

  • Datering: 1917-1918
  • Architect: Dirk Frederik Wouda
  • Ontwerper machinepark: prof. ir. J. Dijkshoorn
  • Fabrikant: machinefabriek Jaffa en Werkspoor
  • Rijksmonument sinds: 30 augustus 1977
  • Uitbreiding omvang bescherming: 20 september 2022
Woudegemaal met bakstenen schoorsteen aan de linkerkant met daarvoor water.
Afb. 1. Woudagemaal. Foto: Beeldbank RCE
Binnenkant van het woudagemaal. In de grond staan de tandwielen en pompen. Aan weerszijden van het gebouw grote ramen waardoor er veel licht binnenvalt.
Afb. 2. Binnenkant van het Woudagemaal. Foto: Wouter van der Sar

Uitbreiding van de bescherming

In 1977 is het Woudagemaal aangewezen als rijksmonument. De bescherming richtte zich op de gebouwde objecten, terwijl het gemaal uit meer elementen bestaat die allemaal onlosmakelijk zijn verbonden met het functioneren ervan. Op grond van het Unesco managementplan van 30 januari 2012 is de bescherming van dit rijksmonument verbeterd door de terrein- en wateraanleg in de bescherming op te nemen.

In alle opzichten is sprake van een uniek object van ingenieurskunst ten tijde van de stoomtechniek. Het geheel is op kwalitatief hoogwaardig niveau vormgegeven in (landschaps-)architectuur in een zakelijke, functionele stijl. Het is het enige nog werkende stoomgemaal van deze afmeting en is erg zeldzaam.

Aanpassen van de omschrijving

Om de identificatie van het rijksmonument voldoende te borgen is naast het uitbreiden van de bescherming, de omschrijving aangepast. Hierin is opgenomen dat nu ook de schoorsteen met de ondergrondse kanalen beschermd zijn. Dat was al zo, maar dit bleek onvoldoende uit de omschrijving.

Bronnen en verwijzingen

Zie ookMeer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 22 jun 2023 om 02:02.