Roosendaal - Vincentiusstraat 3 - Klooster Mariadal

< Rijksmonumenten

(526024) monumentenregisterMonumentnummer: 526024

Introductie

Tuin van het klooster Mariadal, in 1934 tezamen met het klooster aangelegd voor de congregatie van de Franciscanessen Penitenten Recollectinnen naar ontwerp van J.Th.J Cuypers en F.B. Sturm.

Kenmerken

Tuin:

  • Datering: 1934
  • Tuinstijl: onbekend
  • Landschapsarchitect: onbekend
  • Rijksmonument sinds: 22 april 2002

Beschrijving

In 1934 werd aan de Vincentiusstraat een nieuw klooster gebouwd voor de zusters Franciscanessen: Mariadal. Het gebouw werd vormgegeven rondom een pandhof.

De tuin werd deels ommuurd en was functioneel gescheiden van de aanliggende tuinen van Ste. Marie en St. Louis. Vanuit de siertuin verbond een padenstelsel met laan, grafkapel, Lourdesgrot, St. Franciscuskapel een verbinding langs de sportvelden van Ste Marie, de tuin bij de noviciaatvleugel en de begraafplaats richting de nutstuinen.

Na de beëindiging van de kloosters van Ste Marie en St Louis in de jaren 1970 werden de voormalige sportvelden aan Mariadal toegevoegd en nieuwe muren op de grenzen gebouwd. De siertuin bleef grotendeels ongewijzigd. Voor Mariadal bleef de nutstuin in gebruik, terwijl het gebruik van de sportvelden afnam. Centraal in de nutstuin kwam een grote rechthoekige vijver met fontein.

De tuin gaat schuil achter het kloostergebouw, de tuinmuur aan de oost- en zuidzijde en de omliggende bebouwing. De tuin kent een nadrukkelijke indeling, met aan de oostzijde de siertuin met stervormig padenpatroon achter de Mariakapel, het voormalige sportveld ten westen hiervan, de voormalige moestuin en boomgaard ten westen hiervan. Het gehele complex is ca. 5 hectare groot. De Mariakapel staat aan de zuidzijde en de tuin gaat over in parkbos.

Aan de noordoostzijde van het voormalige sportveld ligt de markante grafkapel. Vanuit het zuiden is de laan met paardenkastanjes op de grafkapel gericht. Aan de noordwestzijde van het voormalige sportveld is de Lourdesgrot uit 1936 gesitueerd, bestaande uit een gecementeerde kunstrots, met beeld van Maria en Bernadette en afgesloten door een ijzeren hekwerk. Aan de noordzijde van de Lourdesgrot bevindt zich een kleine grot met religieus beeld aan een betegeld pleintje, eenzijdig afgezet door een taxushaag. In de nabijheid een paardenkastanje, atlasceder en taxus. Ten westen van het voormalige sportveld en de begraafplaats lag de moestuin en vlakbij bevindt zich nog steeds een boomgaard met rijen fruitbomen. In 2011 hebben de zusters het klooster verlaten en is de gemeente Roosendaal tijdelijk eigenaar geworden met oog op verdere ontwikkeling en herbestemming van het terrein. [1]

Bronnen en verwijzingen

  • Groot Mariadal - Gemeente Roosendaal
  • Hoenselaars, J., Tuinhistorisch onderzoek Kloostercomplex Mariadal, LANDplus Cultuurhistorisch Advies, 2020.
  • Niet gepubliceerde inventarisatie ten behoeve van de rapportage “Van Paterstuin tot Koningsbosch, Rijksbeschermde kloostertuinen, een verkenning" uitgevoerd in 2021 voor de RCE door SB4 Bureau voor historische tuinen, parken en landschappen.

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

  1. Niet gepubliceerde inventarisatie ten behoeve van de rapportage “Van Paterstuin tot Koningsbosch, Rijksbeschermde kloostertuinen, een verkenning" uitgevoerd in 2021 voor de RCE door SB4 Bureau voor historische tuinen, parken en landschappen.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 22 jan 2024 om 10:36.