Roosendaal - Vincentiusstraat 3 - Klooster Mariadal

< Rijksmonumenten


(526024) monumentenregister Monumentnummer: 526024

Introductie

Tuin van het klooster Mariadal, in 1934 tezamen met het klooster aangelegd voor de congregatie van de Franciscanessen Penitenten Recollectinnen naar ontwerp van J.Th.J Cuypers en F.B. Sturm.
een rect wandelpad die leidt naar een heilig hartbeeld en daarachter ligt het klooster. rechts en links van het pad zijn lage, straks gesnoeide taxus hegjes in vierkant blokken met daarin weer bol-gesnoeide beplanting.
Wandelpad met beeld en klooster op achtergrond, RCE Beeldbank
links is een stukje haag, daarnaast begint de nutstuin met fruitstruiken in rijen en daarnaast groeit ook in nette rijen andere planten, tussen de rijen in is kort gemaaid gras. rechts naast de tuin is een grindpad en stoeptegelpad.
Nutstuin van het klooster. RCE Beeldbank
middenin beeld staan twee bakstenen zuilen met daar tussen een tweedelig ijzeren hekwerk, één deel staat open. achter het hekwerk zijn al wat grafstenen te zien en naast de zuilen zijn hoge heggen aanwezig. Het pad is van een soort grind.
Toegangshek naar begraafplaats bij klooster, RCE Beeldbank
Vierkante vijver met in het midden een fontein omringd door oevers van kortgemaaid gras. links is een wandelpad en rechts de tuin met veel bomen en hagen.
Vijver met fontein bij nutstuin, RCE Beeldbank
recht een rij van bomen (beuk) en daarlangs loopt een wandelpad richting de kapel. links is een gazon met daarover verspreid een aantal berken, eromheen staat een korte taxushaag.
Wandellaan richting kapel en gazon. RCE Beeldbank


Kenmerken

Tuin:

  • Datering: 1934
  • Tuinstijl: onbekend
  • Landschapsarchitect: onbekend
  • Rijksmonument sinds: 22 april 2002

Beschrijving

In 1934 werd aan de Vincentiusstraat een nieuw klooster gebouwd voor de zusters Franciscanessen: Mariadal. Het gebouw werd vormgegeven rondom een pandhof.

De tuin werd deels ommuurd en was functioneel gescheiden van de aanliggende tuinen van Ste. Marie en St. Louis. Vanuit de siertuin verbond een padenstelsel met laan, grafkapel, Lourdesgrot, St. Franciscuskapel een verbinding langs de sportvelden van Ste Marie, de tuin bij de noviciaatvleugel en de begraafplaats richting de nutstuinen.

Na de beëindiging van de kloosters van Ste Marie en St Louis in de jaren 1970 werden de voormalige sportvelden aan Mariadal toegevoegd en nieuwe muren op de grenzen gebouwd. De siertuin bleef grotendeels ongewijzigd. Voor Mariadal bleef de nutstuin in gebruik, terwijl het gebruik van de sportvelden afnam. Centraal in de nutstuin kwam een grote rechthoekige vijver met fontein.

Uit de rapportage van 2021 blijkt dat de tuin schuil gaat achter het kloostergebouw, de tuinmuur aan de oost- en zuidzijde en de omliggende bebouwing. De tuin kent een nadrukkelijke indeling, met aan de oostzijde de siertuin met stervormig padenpatroon achter de Mariakapel, het voormalige sportveld ten westen hiervan, de voormalige moestuin en boomgaard ten westen hiervan. Het gehele complex is ca. 5 hectare groot. De Mariakapel staat aan de zuidzijde en de tuin gaat over in parkbos. Aan de noordoostzijde van het voormalige sportveld ligt de markante grafkapel. Vanuit het zuiden is de laan met paardenkastanjes op de grafkapel gericht. Aan de noordwestzijde van het voormalige sportveld is de Lourdesgrot uit 1936 gesitueerd, bestaande uit een gecementeerde kunstrots, met beeld van Maria en Bernadette en afgesloten door een ijzeren hekwerk. Aan de noordzijde van de Lourdesgrot bevindt zich een kleine grot met religieus beeld aan een betegeld pleintje, eenzijdig afgezet door een taxushaag. In de nabijheid een paardenkastanje, atlasceder en taxus. Ten westen van het voormalige sportveld en de begraafplaats lag de moestuin en vlakbij bevindt zich nog steeds een boomgaard met rijen fruitbomen. [1]

In 2011 hebben de zusters het klooster verlaten en is de gemeente Roosendaal tijdelijk eigenaar geworden met oog op verdere ontwikkeling en herbestemming van het terrein.


Onderdeel van complex

Dit monument is onderdeel van rijksmonumentencomplex 517244.




Bronnen en verwijzingen

  • Groot Mariadal - Gemeente Roosendaal
  • Hoenselaars, J., Tuinhistorisch onderzoek Kloostercomplex Mariadal, LANDplus Cultuurhistorisch Advies, 2020.
  • Niet gepubliceerde inventarisatie ten behoeve van de rapportage “Van Paterstuin tot Koningsbosch, Rijksbeschermde kloostertuinen, een verkenning" uitgevoerd in 2021 voor de RCE door SB4 Bureau voor historische tuinen, parken en landschappen.

Zie ook

MonumentenArtikelenHoort bij deze thema's Begrippen

groen erfgoed, tuinen, kloostertuinen en Heilig Hartbeelden

Meer informatie Meer over het monumentenregister en het rechtsgevolg van de aanwijzing tot rijksmonument is te vinden op cultureelerfgoed.nl/monumenten.

Meer over de omvang en reikwijdte van de bescherming van specifiek dit monument is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister en de leeswijzer.
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.


  1. Niet gepubliceerde inventarisatie ten behoeve van de rapportage “Van Paterstuin tot Koningsbosch, Rijksbeschermde kloostertuinen, een verkenning" uitgevoerd in 2021 voor de RCE door SB4 Bureau voor historische tuinen, parken en landschappen.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 3 sep 2024 om 02:03.