Well - Bij Grotestraat 20

< Rijksmonumenten

(526162) monumentenregisterMonumentnummer: 526162

Introductie

Op het kerkhof een calvariegroep ondergebracht onder een baldakijn.

Links een huis met daarvoor een bouwwerk op een kerkhof omringd met muren. Alles staat in het water doordat de Maas op dat moment zeer hoog stond.
Kerkhof met baldakijn tijdens het hoogwater van de Maas in 1994.
Bouwwerk met dak dat aan de voorzijde open is en zicht geeft op een beeldengroep. Op de voorgrond enkele grafmonumenten en op de grond veel grind.
Het baldakijn gezien vanaf het kerkhof in 2023.

Kenmerken

  • Datering: 1857
  • Architect: Onbekend
  • Rijksmonument sinds: 24 juni 2002

Historie

In 1841 werd het kerkhof van Well aangepast nadat de kerk vernieuwd en vergroot was. Daarbij werd ook het grootste deel van de kerkhofmuren opnieuw opgetrokken. Toen niet lang daarna direct naast het kerkhof door de gemeente een school werd gebouwd, werd in 1857 besloten het kerkhof aan die zijde te verfraaien met een calvariegroep. De kosten van de calvariegroep werden betaald door de gemeente. De calvarieberg werd opgezet in portlandcement en met drie houten beelden ondergebracht onder een baldakijn. In tegenstelling tot de vaak genoemde benaming als kapel is het dat feitelijk niet.

Rijksmonument

Naar aanleiding van het Monumenten Inventarisatie Project is het baldakijn met met calvariegroep in 2002 aangewezen als rijksmonument. Helaas is het baldakijn ingeschreven als kerkhofkapel. In 2011 is een onderhoudsplan voor het baldakijn in het kader van de aanvraag voor een instandhoudingssubsidie. Herstel was toen hard nodig maar de eerste aanvraag werd afgewezen omdat de middelen op waren. Later heeft er wel enig herstel aan het baldakijn plaatsgevonden maar daarbij zijn helaas originele elementen verloren gegaan. Het baldakijn is een zeer bijzonder object dat maar zelden op of bij begraafplaatsen in Nederland wordt aangetroffen. De opbouw van zo'n baldakijn kan ook wel aangetroffen worden in een kerk, maar is dan vaak van vier zijden te benaderen.

Huidige situatie

De in de omschrijving van het baldakijn genoemde dakpironnen zijn helaas verdwenen bij de werkzaamheden die plaatsvonden in 2016. Er is ter plekke geconstateerd dat de voet waarop de pijlers rusten niet van beton is, maar ook van baksteen. Enkele onderdelen verkeren in matige staat. Bij de werkzaamheden is het dak voorzien van hemelwaterafvoeren. In geheel authentieke staat verkeert het baldakijn niet meer, maar het blijft een karakteristiek element op het kerkhof en is binnen de katholieke begraafcultuur een hoogtepunt te noemen.


Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met stichting Dodenakkers.

Bronnen en verwijzingen

Zie ook

Monumenten
    Trefwoorden

    Baldakijn

    Specialist(en)

    Meer informatie
    Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
    Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

    Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
    U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

    Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 4 apr 2024 om 03:01.