Heerlen - Zandweg 122 - Woonhuis Van Slobbe

< Rijksmonumenten

(532196) monumentenregisterMonumentnummer: 532196

Introductie

Villa met tuin.

Voorgevel van het woonhuis. Het huis bestaat uit drie verdiepingen. Op de begane grond zit een zwarte garagedeur. Op de eerste verdieping is een balkon en op de bovenste verdieping zit een buitendoorgang. Aan beide kanten van het huis staan bomen en struiken.
Afb. 1. Woonhuis Van Slobbe. Foto: Beeldbank RCE door Sergé Technau CC BY-SA 3.0

Kenmerken

  • Datering: 1962
  • Architect: G. Th. Rietveld
  • Tuinarchitect: Mien Ruys
  • Bouwstijl: functionalisme
  • Rijksmonument sinds: 23 april 2015

Geschiedenis

Het eerste contact tussen architect en opdrachtgever ontstond in juni 1961, toen de directeur van de Staatsmijnen, de heer Van Slobbe, aan Rietveld vroeg een huis te ontwerpen. Van Slobbe had een groot gezin en had als mijndirecteur behoefte aan zowel representatieve ruimtes als vergaderruimtes. Het moest daarom vooral een groot huis worden. Nadat het terrein dat aanvankelijk was uitgezocht te veel planologische problemen opleverde voor het een eerste ontwerp, koos Van Slobbe voor een groot stuk grond in een heuvelachtig gebied aan de rand van de stad. Rietveld vroeg Mien Ruys advies over de indeling van het nieuwe terrein.

Omdat de villa ook een vergaderfunctie voor de Staatsmijnen vervulde, is zij een onderdeel van het nog resterende materiele erfgoed van een belangrijke industrietak en een belangrijk tijdperk in Zuid Limburg De villa met tuin is gelegen ten zuidoosten van Heerlen. De woning is vrijstaand gelegen tegen een begroeide helling met uitzicht naar het westen. Bij de indeling en de beplanting van de tuin is zoveel mogelijk aansluiting gezocht bij de structuur en begroeiing van het omringende landschap.

Exterieur

De villa bestaat uit een betonskelet met een samengestelde plattegrond, drie bouwlagen afgesloten door een plat dak. De ingang bevindt zich aan de straatzijde op souterrain niveau. Het betonskelet is ingevuld met stalen puien en wanden van geglazuurde baksteen.

Interieur

Doordat lijnen, vlakken en ruimtes in het huis door elkaar lopen is het huis gecompliceerder dan het van buiten lijkt. In het souterrain bevinden zich de functionele ruimten, zoals de bergruime en de garage. Op de verdieping de woon-, representatieve-, verblijfsruimten en de keuken. Op de tweede verdieping de slaapkamers. In het souterrain staan enkele (vaste) kasten die afkomstig zijn van de verdieping. De kasten zijn overgeschilderd. De binnenwanden zijn gestukadoord en geschilderd, de plafonds bespoten met een akoestisch stuc. Eternit vensterbanken.

Bij een verbouwing zijn de vaste kasten verplaatst van de verdieping naar het souterrain, is de keuken vernieuwd en verplaatst in de ruimte; ook de kleurstelling is gewijzigd. De muur tussen de voor- en achterkamer en de keuken is doorgebroken. De trap naar het souterrain is gedraaid en de bijkeuken is met behulp van een wand afgescheiden van de trap. De rijwielberging in het souterrain is opgedeeld en gewijzigd.

In de tuin is een zwembad aangelegd.

Monumentale waarde

De villa is een toonaangevend voorbeeld van een modernistische villa bestaande uit een betonskelet met veel glas. De villa is het laatste werk van Rietveld geweest. Daarmee neemt deze een belangrijke plaats in in zijn oeuvre. De tuin is van belang voor het oeuvre van Mien Ruys. Wat deze combinatie van villa en tuin extra bijzonder maakt is de samenwerking tussen Rietveld en Ruys.

Als woning voor de directeur van de Staatsmijnen is deze villa een van de nog resterende verwijzingen naar het mijnbouwverleden van Zuid Limburg.

Bronnen en verwijzingen

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 27 mrt 2024 om 04:03.