IJmuiden - Slingerduinlaan 4 - Aula begraafplaats Duinhof

< Rijksmonumenten

(532207) monumentenregisterMonumentnummer: 532207

Introductie

Begraafplaatsaula Duinhof

Foto van het witte gebouw met tuin. In de achtergrond staan bomen.
Afb. 1 Begraafplaats Duinhof. Erik Baalbergen, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Kenmerken

  • Datering: 1959-1961
  • Architect: W.M. Dudok
  • Bouwstijl: nieuwe zakelijkheid
  • Rijksmonument sinds: 24 oktober 2014

Geschiedenis

In Nederland ontstaat in de jaren ’20 naast katholieke en protestantse begraafplaatsen, een traditie van gemeentelijke of algemene begraafplaatsen. Die kenmerken zich door hun bijzondere ruimtelijke kwaliteit en landschappelijke aanleg en een ‘neutrale’ aula die door alle gezindten gebruikt kon worden. Deze traditie wordt na de Tweede Wereldoorlog voortgezet, waarbij de architectuur en het landschap steeds meer in elkaar opgaan.

De begraafplaatsaula wordt gevormd door drie vleugels die een grasveld omsluiten. De drie vleugels bestaan uit de aula, de condoleanceruimte en een schaftlokaal annex onderhoud- en bergruimte. Een grote overstekende luifel maakt voor de bezoekers direct duidelijk waar de entree van de aula is. Ter zijde van de aula staat een kleine klokkentoren die nauwelijks hoger is dan het hoogste punt van de entree. De aula heeft een oplopend dak.

De aula bestaat uit een grote, ongedeelde ruimte. Aan de achterzijde van de zaal bevindt zich het balkon met het orgel. Een deur aan de zuidzijde van de aula geeft toegang tot de condoleanceruimte. Ook de condoleanceruimte is een ongedeelde ruimte.

Dudok paste in het interieur grote platen wit marmer toe. Hierdoor krijgt het interieur een monumentale, serene uitstraling. De kleurstelling van het interieur is dezelfde als die van de burgerzalen in het raadhuis van Velsen en Hilversum.

De aula is aan de zuidzijde voorzien van hoge ramen. Vanuit de aula is aan de westzijde door de grote ramen zicht op het achterliggende grasveld en de vijver. Door deze ramen lopen het in- en exterieur in elkaar over en vervaagt de scheiding tussen binnen en buiten.

De begraafplaats aula en de begraafplaats werden door Dudok op fraaie wijze ingepast in het bestaande duinlandschap. De aula werd geplaatst op een open plek in het bos. De route naar de aula leidt over een slingerweg door het beboste duinlandschap. Vervolgens openbaart de aula zich ineens als bij verrassing op de open plek.

Monumentale waarde

Met het ontwerpen van zijn aula’s voor begraafplaatsen ontwikkelde Dudok een eigen monumentale ‘funeraire’ architectuur. Deze architectuur wordt gekenmerkt door een sobere en strakke vormgeving met hoge esthetische waarde. Dudok heeft vier aula’s bij begraafplaatsen en een crematorium ontworpen. Deze gebouwen nemen een bijzondere plaats in zijn oeuvre in. De aula van Duinhof behoort samen met die van de begraafplaats Zuiderhof in Hilversum tot de laatste werken uit het oeuvre van de architect, waarin zijn sobere, strakke architectuur een hoogtepunt bereikt.

Bronnen en verwijzingen

  • Herman van Bergeijk, Willem Marinus Dudok, Architect-stedebouwkundige 1854-1974, Naarden 1995.
  • Pieter Rings, Dudok in Velsen. Het geheim van de Lange Nieuwstraat, Haarlem 2005.

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 29 mrt 2024 om 04:01.