Hilversum - Witte Kruislaan 55 - Wereldomroep

< Rijksmonumenten

(532255) monumentenregisterMonumentnummer: 532255

Introductie

Omroepgebouw met vijver en groenaanleg.

Breed gebouwencomplex met rechthoekige vijver ervoor. Het complex bestaat uit verschillende bouwvolumes dwars op elkaar.
Afb. 1. Overzicht voorkant, mei 2013. Foto door Jan van Galen, Beeldbank RCE CC BY-SA 3.0
Twee volumes van het gebouw dwars op elkaar. Linksachter is het gebouw drie etages hoog, dwars daarop een langer volume van 1 etage met in het midden de ingang. Voor beide gebouwen staat een lage betonnen plaat met daarop in zwarte letters 'WERELDOMROEP'.
Afb. 2. Overzicht entree, mei 2013. Foto door Jan van Galen, Beeldbank RCE CC BY-SA 3.0
De entreehal van het gebouw is een langwerpige ruimte met vierkante witte zuilen in het midden. Bovenaan de ramen hangen fel gekleurde zonneweringsgordijnen in regenboogkleuren.
Afb. 3. Hal achter de entree, februari 2013. Foto door Chris Booms, Beeldbank RCE CC BY-SA 3.0

Kenmerken

  • Datering: 1957-1961
  • Architect:
    • J.H. van den Broek en J.B. Bakema (bureau), H.B.J. Lops (projectarchitect)
    • Architectengemeenschap Van den Broek en Bakema (uitbreiding 1987-1989)
    • J.E. Rijnsdorp, ir. C. Baars, J.M.A. de Groot (projectarchitecten)
  • Bouwstijl: Functionalisme
  • Rijksmonument sinds: 19 januari 2016

Geschiedenis

Over de locatie van het gebouw van de Wereldomroep was veel discussie. Uiteindelijk kwam er overeenstemming over het bouwen van het gebouw van de Wereldomroep ten noorden van het geplande Radio City terrein waar de NRU (Nederlandse Radio Unie) zijn gebouwen zou laten verrijzen. Dit was het terrein Crailo-West dat oorspronkelijk grond van de erfgooiers was. Op dit terrein zou de gemeente Hilversum ook een nieuwe begraafplaats aanleggen maar deze is er nooit gekomen.

Het gebouw van de Wereldomroep werd aan de oostzijde van het onbebouwde terrein Crailo-West gebouwd. De entreevleugel ligt aan de oostzijde. Aan deze zijde is verderop de doorgaande Naarderweg en de spoorlijn gelegen. Voor het gebouw ligt een parkeerterrein. Tussen de Nieuwe Meentweg en het gebouw is de rechthoekige koelvijver aangelegd.

Constructie

Betonskelet met in oorsprong 68 vierkante betonnen kolommen gefundeerd op een betonplaat. Het gebouw werd aan deze kolommen gehangen. De kolommen werden binnen de gevel geplaatst. (Vlies)Gevels bestaan uit stalen kozijnen met invulling van glas en houten platen. De scheidingswanden waren bij oplevering zeer wisselend geplaatst maar zijn in de loop van de jaren in de lijn van de kolommen geplaatst.

In het interieur is het beton prominent in beeld. Op de verticale constructies (hoofdkolommen, schachten) en op belangrijke punten in het gebouw (hal, trappenhuizen) is het gebouw verbijzonderd. Deze elementen zijn voorzien van kleine, lichtgrijze, geglazuurde mozaïeksteentjes met oranje langwerpige vlakken die eveneens in mozaïek zijn uitgevoerd. De kleur oranje verwijst naar Radio Oranje, een voorloper van de Wereldomroep.

De trappenhuizen zijn licht doordat de gevel ter plaatse van de trappenhuizen is opgebouwd uit betonnen lamellen met glas ertussen en de trappen een open constructie hebben van staal en hout.

Exterieur

Het gebouw van de Wereldomroep neemt een bijzondere plaats in, in het oeuvre van het architectenbureau Van den Broek en Bakema, dat in deze periode een vooraanstaand, internationaal georiënteerd architectenbureau was.

Het gebouw bestaat uit verschillende onderling verbonden en gestapelde bouwvolumes. In deze bouwvolumes zijn de verschillende functies van de bouwdelen herkenbaar. Ook het onderscheid tussen de open en gesloten bouwdelen benadrukt de verschillende functies van de afzonderlijke delen.

De architect heeft een gebouw ontworpen met een karakteristieke vorm waarbij de vorm een vertaling is van de functies die op een logische manier gerangschikt in het gebouw zijn ondergebracht .Het uit een aantal onderdelen samengestelde gebouw is opgetrokken vanuit een plattegrond met de vorm van een kretenzisch kruis. Het hoog opgaande centrale volume heeft aan weerszijden een lagere dwarsvleugel en een lage uitbouw met studio's onder de kop van het gebouw. Twee kortere, nog lagere dwarsvleugel, waarin deels onder het maaiveld liggende studioblokken zijn opgenomen, completeren de basisvorm van het gebouw. De samenstellende onderdelen van het gebouw hebben gevels met een open karakter, dat wordt bepaald door de over de gehele lengte van de gevels doorgetrokken raamstroken, die vliesgevels vormen en aan de gevels een sterk horizontaal karakter geven. De lange, noord-zuid georiënteerde centrale vleugel met de kantoren staat met een souterrain en vier bouwlagen onder een plat dak. De op het zuiden gerichte kopgevel van dit centrale volume met de kantoren hangt boven een lage uitbouw met schuine geveldelen. Deze centrale vleugel is aan de noordelijke kopse zijde voorzien van overstekken met balustrades. Het oudere deel van de lange oostgevel is voorzien van een gesloten, hoger opgaand verticaal accent, waarin de lift- schacht is opgenomen, en wordt evenals de westgevel geleed door de uitkragende verdiepingsvloeren, die aan de noordelijke kopse zijde overstekken vormen. De gevel bestaat uit twee goed op elkaar aansluitende delen, waarbij deze noordelijke kopgevel intact is gelaten en de verbinding met de aanbouw uit 1988 een open karakter heeft. Belangrijke kenmerken van de oost-west georiënteerde dwarsvleugel zijn de twee op kolommen staande, 'zwevende' bouwlagen met een blinde kopgevel. Het oostelijke overstek met de directiekamers hangt over het voorplein en voor een deel over een hogere onderste bouwlaag, waarin onder meer de entree is opgenomen. Een trappenhuis bevindt zich waar de vleugels elkaar ontmoeten. De lage studioblokken aan weerszijden van het centrale volume hebben vergeleken met de rest van het gebouw een nogal gesloten karakter en zijn voorzien van schuin weglopende zijgevels. De gevels van de studio onder de zuidelijke kop van het gebouw zijn vrijwel blind.

Aan de noordoostzijde van het gebouw een rechthoekige vijver met fontein die diende voor als koeling voor de airconditioning en tevens als blusvijver. Rond het gebouw een tuinaanleg van tuinarchitect Boer gebaseerd op het bestaande Gooise landschap.

Tuinarchitect W.C.J. Boer ‘corrigeerde’ het bestaande Gooise landschap van zand en dennen rond het gebouw zodat rond het gebouw een open aanleg met enkele solitaire bomen ontstond die omsloten werd door bosranden. De noordoostelijk gelegen rechthoekige vijver met koel- en bluswater geeft allure aan gebouw dat in de grote vijver weerspiegelt.

Interieur

Het omroepgebouw bestaat uit een entreehal, kantoorruimtes, studio’s en facilitaire ruimtes ten behoeve van de technische voorzieningen voor de omroep.

De entreehal bevindt zich op de begane grond aan de oostzijde van de oost-west vleugel en is een hoge, ongedeelde ruimte die omgeven wordt door een vliesgevel van glas.

De kantoorruimtes zijn ondergebracht op de verdiepingen van de noord-zuidvleugel en op de verdieping van de oost-westvleugel. Het oostelijk deel van deze vleugel is de directievleugel. De kantoorindeling werd flexibel ontworpen met een gang in het midden en kantoorruimtes aan weerszijden van de gang. In de loop der tijd is de indeling van deze kantoorruimtes gewijzigd.

Op de begane grond en het kelder niveau zijn onder de noord-zuidvleugel de zeshoekige studioblokken geplaatst. Het studioblok uit 1961 bestaat uit een open hoge middenruimte (het studioplein) met daaromheen de studioruimtes. Het studioblok van de uitbreiding uit 1987-1989 is meer opgedeeld in afzonderlijke ruimtes en heeft aan de oostzijde een open centrale redactie ruimte.

Op de zuidelijke kop van de noord-zuidvleugel bevindt zich de grote studio waar ook publiek in kan. Deze studio is een ongedeelde, hoge ruimte van twee bouwlagen die zich uitstrekt over de kelder en het niveau van de begane grond.

Op het snijpunt van de twee vleugels kruisen de twee middengangen elkaar. Op de hoeken van dit kruispunt zijn het hoofdtrappenhuis, de lift en twee blokken met sanitaire ruimtes gesitueerd.

Kunstwerken

  1. J.H. Etienne, Bronzen plaquette in entreehal (?) voorstellende een portret H.J. van den Broek, directeur Radio Nederland Wereldomroep 1947-1959
  2. Betonnen tafel met verschillende natuurstenen platen. De platen zijn afkomstig uit alle landen waar de Wereldomroep naar uitzond. De platen zijn meegenomen en vervoerd door de KLM.

Monumentale waarde

Het gebouw is een bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de radio en televisiewereld in Nederland. De Wereldomroep ontwikkelde zich los van de bestaande zuilen tot een omroep die wereldwijd beluisterd werd. Het gebouw van de Wereldomroep herinnert aan de hoogtijdagen van de vrije radio berichtgeving vanuit Nederland naar de rest van de wereld.

Het gebouw van de Wereldomroep is een belangrijke uitdrukking van de typologische ontwikkeling van dit gebouwtype. Voor het gebouw werd gebruik gemaakt van moderne bouwtechniek door het gebouw te ontwerpen als een betonskelet. Bij de bouw werden moderne materialen gebruikt die op een ‘eerlijke’ manier toegepast werden waarbij het materiaal zelf in het zicht bleef. Hiermee is het gebouw een duidelijke exponent van deze periode in de architectuur.

Het gebouw van de Wereldomroep neemt een bijzondere plaats in, in het oeuvre van het architectenbureau Van den Broek en Bakema, dat in deze periode een vooraanstaand, internationaal georiënteerd architectenbureau was.

Het ontwerp is van hoge esthetische kwaliteit. Door de schakering van de verschillende bouwvolumes is een hoofdvorm ontstaan die geïnspireerd is op de vorm van een vliegtuig of een libelle. De architect heeft een gebouw ontworpen met een karakteristieke vorm waarbij de vorm een vertaling is van de functies die op een logische manier gerangschikt in het gebouw zijn ondergebracht.

Bronnen en verwijzingen

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 13 mrt 2024 om 04:00.