Eindhoven - Boschdijk 525 - Kantoorgebouw Philips

< Rijksmonumenten

(532524) monumentenregisterMonumentnummer: 532524

Introductie

Kantoorgebouw

Foto van het hoge kantoorgebouw met glazen wanden. In de voorgrond staan een geparkeerde auto's.
Afb. 1 Kantoor Philips. Foto door Sergé Technau, 2012. Beeldbank RCE, CC BY-SA 3.0

Kenmerken

  • Datering: 1960-1964
  • Architect: Architectenbureau Verhave-Luyt-De Jongh, Roosenburg, D. (zijdelings)
  • Bouwstijl: Modern
  • Rijksmonument sinds: 22 juli 2021

Omschrijving

Het gebouw bestaat uit een hoog- en laagbouwgedeelte. Visvormige hoogbouw, 68 m. hoog, ca. 70 X 30 m. lang en breed, lengteas noord-zuid, met 12 kantoorverdiepingen en terugliggende 13e, 14e en 15e verdieping. Laagbouw bestaande uit meerdere bouwlichamen.

De kern van de hoogbouw is gebouwd van gewapend beton met aan weerszijden in staalconstructie uitgevoerde vloeren, opgehangen door middel van hangstijlen aan stalen jukken die via grote betonnen liggers zijn opgelegd op de betonnen kern. In Europa zijn slechts enkele gebouwen op deze wijze geconstrueerd. Plastiek in de gevel is nagestreefd door naar buiten uitgebouwde borstweringen, oorspronkelijk van geëmailleerd staal, in samenspel met de hangstijlen. De constructie had mede als uitgangspunt dat kantoorruimten zoveel mogelijk vrij van kolommen moesten zijn.

Het interieur van de hoogbouw bestaat uit een kantoorstrook aan weerszijden van de kern. In de kern de liftenhal, ventilatieleidingsschachten, goederenlift, toiletten, trappenhuizen. Traveeën van kantoorruimten van 188 cm.

De laagbouw aan de oostzijde bestaat uit een entreehal, voorlichtingscentrum en een restaurant. In het kantoorgebouw werden ondergebracht alle commerciële en daarmee verbonden activiteiten van Philips Nederland N.V. Voorzien was een bezetting van ca 1600 personen, met een maximumcapaciteit van 1900. De orderafdeling, op de eerste verdieping van de laagbouw, was afgestemd op de horizontale contacten én op de verticale contacten met de kantoorafdelingen.

In 2005 heeft renovatie plaatsgevonden door LIAG architecten (voorheen Roosenburg-Verhave-Luyt-de Iongh), met name aan de gevels. Ramen vervangen door dubbel glas met thermische onderbreking in slanke profielen, beplating borstwering door aluminium met ‘spetterdecoratie” om de oorspronkelijke uitstraling te behouden. De laagbouw is sterk vernieuwd, aan buitenzijde is een terras met vlonders aangelegd.

Monumentale waarde

Het gebouw symboliseert het belang van Philips voor het beeld en de economie van Eindhoven en Nederland en van de exponentiële groei van Philips zelf. Daarbij wordt uitgebreid gebruik gemaakt van moderne kunst als uitdrukking van belang van het bedrijf.

Het gebouw is van belang als landmark en als markering van de bebouwde kom van Eindhoven.

In technologisch opzicht is van belang de in die tijd nog zeer weinig toegepaste constructie met vloeren, door middel van hangstijlen aan stalen jukken opgehangen aan de betonnen kern. Door de wijze waarop de technieken zijn toegepast is een zeer plastisch gebouw ontstaan en hebben ook de gevels de nodige plasticiteit gekregen.

Bronnen en verwijzingen

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 29 mrt 2024 om 04:02.