Borger - Hoofdstraat 34

< Rijksmonumenten

(9901) monumentenregisterMonumentnummer: 9901

Introductie

Grafmonument op voormalige kerkhof van Borger.

Grijs monument staand in een grasveld voor de muur van een kerk.
Het beschermde grafmonument op het kerkhof van Borger.
Grafmonument bestaande uit verschillende delen grijze steen, stand op een grasveld.
Het grafmonument van dichtbij.

Kenmerken

  • Datering: Midden 19de eeuw
  • Architect: Onbekend
  • Rijksmonument sinds: 27 juli 1965

Historie

Het dorp Borger is in de vroege middeleeuwen ontstaan en ligt op de Hondsrug. De oorspronkelijke middeleeuwse kerk van Borger was gewijd aan Willibrord. In de negentiende eeuw werd de kerk afgebroken, maar de toren bleef behouden. In 1826 werd een nieuw schip aangebouwd. Zowel toren als kerk zijn een rijksmonument.

Rond de kerk lag het kerkhof, waar tot ver in de 19de eeuw is begraven. Bij een van de ingangen ligt nog een oud rooster dat diende om het vee van het kerkhof te weren. In de volksmond kreeg het de naam van duivelsrooster, omdat de duivel met zijn gehoornde poten hierdoor niet op het kerkhof zou kunnen komen.

Het kerkhof wordt rondom de kerk afgescheiden door een lage keermuur, begeleidt door linden. Slechts één grafmonument resteert op het kerkhof. Het is opgericht door leerlingen en vrienden van Aalbert Stevens (1799-1857), onderwijzer in Borger sinds 1 augustus 1824.

Rijksmonument

Het duivelsrooster is wel genoemd in de Voorloopige lijst der Monumenten van de Geschiedenis en Kunst, maar uiteindelijk is het niet genoemd bij de aanwijzing in 1965. Wel genoemd is het grafmonument dat bestaat uit een basement met daarop een vierkante blok bestaande uit vier tekstplaten. Bovenop het blok een verjongende obelisk, welke bekroond wordt door een gesluierd ei. Het ei staat symbool voor Christus die uit het graf verrijst, terwijl de sluier het bedekte leven symboliseert. De obelisk is versierd met festoenen of guirlandes, een slinger van in dit geval gehouwen bladeren.

Huidige situatie

Het grafmonument staat solitair op het voormalige kerkhof met rondom gras. De tekstplaten op het monument zijn niet meer oorspronkelijk en vervangen door nieuwe hardstenen exemplaren.


Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met stichting Dodenakkers.

Bronnen en verwijzingen

Zie ook

ArtikelenHoort bij deze thema's Begrippen

grafmonumenten

Specialist(en)

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 4 apr 2024 om 03:02.