Velp (NB) - Basilius van Bruggelaan 2 - Kasteelklooster Bronckhorst, tuin

< Rijksmonumenten

(515529) monumentenregisterMonumentnummer: 515529

Introductie

De kloostertuin met toebehoren dateert in de huidige vorm van kort na 1900. De tuin is ommuurd. In de tuin zijn kruiswegstaties, een kas, een calvarieberg en een kleine kapel. In 1923 is de tuin aan de westelijke zijde door de aankoop van nieuwe grond vergroot. De kloostertuin bij Kasteelklooster Bronckhorst ligt aan de Basilius van Bruggelaan 2 in Velp (NB).

Kenmerken

Tuin:

  • Datering: vorm van tuin 1897, beplanting na 1900, uitbreiding tuingrond rond 1916
  • Tuinstijl: onbekend
  • Landschapsarchitect: onbekend
  • Rijksmonument sinds: 14 april 2000

Beschrijving

In 1858 bouwden de vanuit Brugge komende zusters Redemptoristinnen een klooster vanuit een bestaand kasteel ‘De Bronkhorst’. Het klooster werd gewijd aan St. Alfonsus en de zusters leefden als contemplatieve orde in volledige beslotenheid.

De huidige tuin werd aangelegd na de demping van de gracht en bouw van de muur rondom het gehele complex omstreeks 1897. In de tuin bevinden zich een Heilig Hartkapel (ca. 1910), enkele heiligenbeelden, een kas, een begraafplaats met calvarieberg en een Lourdesgrot (ca. 1930). De tuin bestond hoofdzakelijk uit nutsgronden waarin contemplatieve en recreatieve onderdelen verweven waren. Zo zijn er tegen de oostelijke muur 14 kruiswegstaties (ca. 1911) geplaatst. Daarlangs liep een laan van paardenkastanjes, de ‘Grote Laan’ genoemd, die omstreeks 1960 werd vervangen door een rij populieren. Aan de westzijde lag een groentetuin en een kippenhok, waren broeibakken (1913-1938) aanwezig en stond er leifruit tegen de muur. De religieuze relatie met sierbloemen kwam tot uiting in de aanwezigheid van onder meer een rozenpergola en een bloemenkas. In het oostelijk deel van de tuin stonden fruitbomen. In 1923 werd aan de noordwestzijde een stuk toegevoegd aan de tuin.

Omstreeks 1974 werd de tuin grootschalig vernieuwd. Van deze vernieuwing dateren de heesterborders langs het pad naar de Heilig Hartkapel en veel andere beplanting in de tuin. In 1990 werd het klooster verlaten door de zusters en werd de begraafplaats geruimd. In 2013 kocht Kasteelklooster Bronckhorst B.V. het complex. Langs de zuidelijke tuinmuur werden relatief recent (ca. 10-25 jaar geleden) nieuwe beplanting en bomen aangebracht. De zusters hebben het pand begin jaren 1990 verlaten, nog voordat pand en tuin aangewezen waren als rijksmonument. Thans wordt het pand deels gebruikt en bewoond door mensen die het Ambachtscentrum vormen en behoud van de tuin beogen, en deels gebruikt door tijdelijke bewoners.

In 2020 werd bij veldbezoek geconstateerd dat de tuin in enigszins vervallen staat verkeert en er een aantal dingen veranderd zijn. Zo is bijvoorbeeld de oorspronkelijke kas vervangen door een moderne kas op het gemetselde fundament (waarbij dit is beschadigd). Er zijn enkele restanten van fruitbomen en leifruit tegen de westelijke tuinmuur. In de zuidwesthoek van de muur is een privaat (WC) gebouwd. Langs de zuidelijke tuinmuur, achter de kapel langs, loopt een pad waarlangs een rij nieuwe lindes is geplant. Het oostelijke deel van de tuin bestaat uit een siertuin met beplantingsrestanten (o.a. walnoot). In de zuidoosthoek van de muur een coniferengroep waar ooit een ‘calvarieberg’ was, maar waarvan geen zichtbare restanten zijn, behalve een randje langs het pad van lavasteen.[1]

Bronnen en verwijzingen

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

  1. Niet gepubliceerde inventarisatie ten behoeve van de rapportage “Van Paterstuin tot Koningsbosch, Rijksbeschermde kloostertuinen, een verkenning" uitgevoerd in 2021 voor de RCE door SB4 Bureau voor historische tuinen, parken en landschappen.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 23 jan 2024 om 04:01.