Kerkenvisies, een integrale visie

Versie door RCEbot (overleg | bijdragen) op 4 okt 2023 om 03:00
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Introductie

Een integrale kerkenvisie houdt in dat alle lokaal betrokken partijen aan tafel zitten tijdens het proces van totstandkoming van de visie, en dat alle kerkgebouwen, zowel monumentaal als niet-monumentaal, worden betrokken in de visie. Bij een kerkenvisie werken bij voorkeur alle geloven binnen een burgelijke gemeenten samen aan een overkoepelende visie.

Aan de slag met een kerkenvisie

Nut en noodzaak

Kerkgebouwen zijn dragers van betekenis en zingeving op verschillende niveaus en voor verschillende partijen, religieus en profaan, individueel en collectief. Een kerkenvisie stelt eigenaren, overheden en betrokkenen in staat te anticiperen op de komende veranderingen ten aanzien van functie, gebruik en eigendom van de kerkgebouwen. Wat is de betekenis van de kerkgebouwen in uw gemeente? En welke voordelen levert het opstellen van een kerkenvisie op voor de verschillende samenwerkende partijen?

Opsteller van een kerkenvisie

In principe neemt de burgerlijke gemeente het initiatief tot een kerkenvisie, vanwege het brede overzicht dat zij heeft op haar grondgebied en het kerkenlandschap daarbinnen. Gemiddeld duurt het opstellen van een kerkenvisie meer dan een jaar. U kunt het proces uitbesteden of zelf een kerkenvisie opstellen. Welke beslissing u ook neemt, het is belangrijk dat iemand binnen de gemeente aanspreekpunt is, verantwoordelijkheid draagt voor de voortgang van het proces en zorg draagt voor de (politieke) besluitvorming, en na afloop de opgedane resultaten kan borgen. Er zijn verschillende hulpmiddelen op aanvraag beschikbaar. Neemt u contact op via kerkenvisies@cultureelerfgoed.nl voor probleemanalyse kerkenvisies, voorbeelden van startnotities, plannen van aanpak en voorbeelden van besluitvormingsdocumenten.

Rol van de gemeente

“Welke rol past mij?”, is een belangrijke vraag die een gemeente zichzelf kan stellen wanneer zij aan de slag gaat met een kerkenvisie. Daarbij zijn er verschillende houdingen denkbaar: meer of minder proactief, of meer of minder sturend richting de gewenste uitkomsten. Welke rol neemt u als gemeente aan, zowel tijdens het opstellen als de implementatie van de kerkenvisie?

De opgave bepaalt de aanpak

Elke initiatiefnemer van een kerkenvisie staat voor een andere uitdaging. Daarom is het belangrijk om te bepalen welke opgave u als gemeente heeft in brede zin, met betrekking tot de kerkgebouwen, hun interieurs en de omgeving. Welke aanpak sluit daar het beste op aan? Door de opgave vooraf duidelijk te omschrijven worden ieders wensen duidelijker en krijgt u meer inzicht in wat een kerkenvisie kan bieden.

overzicht

Inmiddels zijn er zo'n 240 kerkenvisies opgestart en zijn er diverse afgerond. Door te kijken naar andere visies hoef je het 'kerkenvisiewiel' niet zelf steeds uit te vinden. Je vind hier een groeiend overzicht van kerkenvisies die klaar zijn.

U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 20 jun 2024 om 05:13.