Leeuwarden - Tweebaksmarkt 49

< Monumenten
Versie door RCEbot (overleg | bijdragen) op 17 dec 2022 om 03:02 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{#element: |Elementtype=Monument |Status=Publiceren |Monumentnummer=24407 |Plaatsnaam=Leeuwarden |Adres=Tweebaksmarkt 49 |Introductie=Woonhuis in Leeuwarden, besta...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


⇐ (24407) monumentenregisterMonumentnummer: 24407

Introductie

Woonhuis in Leeuwarden, bestaand uit een dwarshuis, een tussenbouw en een aanbouw in de hoek van dwarshuis en tussenbouw. Het dwarshuis is het vroegste deel en dateert uit het einde van de 16e eeuw.

Kenmerken

Datering eind 16e eeuw, 17e eeuw
Architect Onbekend
Bouwstijl onbekend
Rijksmonument sinds 28 februari 1967
Plafondschildering van rondlopende takken met ellipsvormigebladeren eraan. Grijsgekleurd
Afb. 1. Plafondschildering, Tweebaksmarkt 49, foto: Beeldbank RCE

De tussenbouw verbindt het dwarshuis met het bijbehorende achterhuis (zie Nieuwe Oosterstraat ongenummerd, monumentnummer 24279).

Dwarshuis

Het dwarshuis dateert vermoedelijk uit het einde van de 16e eeuw. Dit huis is vier traveeën breed en twee verdiepingen hoog. Het wordt overdekt door een zadeldak tussen de twee tuitgevels met schoorstenen ter plaatse van de wakers.

Tussenbouw

De tussenbouw dateert uit de 17e eeuw. Het is twee verdiepingen hoog en wordt overdekt door een asymmetrisch zadeldak. In de noordgevel zijn onder andere een kloosterkozijn (XVII) en twee bolkozijnen (XVII) opgenomen.

Binnenpoort

Een binnenpoort (midden XVII) vormt de doorgang met de aanbouw. In de beide bouwmuren, ter hoogte van de zolder, is een binnendeurkozijn (XVII) opgenomen, waarvan een met deur. Ter hoogte van de beganegrond is een stucplafond (XIX). De aanbouw, onder lessenaarsdak, is een verdieping hoog en dateert uit de 17e eeuw. Het woonhuis is vooral van belang vanwege zijn bouwhistorische waarden.


Wat is beschermd?
Bij gebouwde monumenten is altijd de hele onroerende zaak beschermd. Dus zowel buiten (exterieur) én binnen (interieur). Bij archeologische rijksmonumenten of aangelegde tuinen of parken bepaalt een kaart de omvang van de bescherming. Lees meer hierover in de Leeswijzer.


Vind ik hier alle informatie over dit monument?
De RCE wil zoveel mogelijk kennis delen. Maar u kunt hier (nog) niet alles vinden. Bijvoorbeeld omdat documenten nog niet zijn gedigitaliseerd of vanwege privacyredenen. Wordt uw vraag hier niet beantwoord? Kijk dan in het monumentenregister, de beeldbank, of de bibliotheek. Vindt u niet wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.


Bronnen en verwijzingen

    Neem contact op
    Heeft u vragen of suggesties? Of wilt u informatie bijdragen? We horen graag van u.

    Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 17 dec 2022 om 03:02.