Toegang tot digitaal materiaal - zoekfaciliteiten

Versie door RCEbot (overleg | bijdragen) op 24 jan 2023 om 09:42 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{#element: |Elementtype=Artikel |Status=Publiceren |Voorkeurslabel=Toegang tot digitaal materiaal - zoekfaciliteiten |Artikelsoort=Behoud en beheer |Introductie=Om...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Introductie

Omschrijf hoe de digitale collectie vindbaar en doorzoekbaar is en blijft voor de doelgroep.

Tekening van een vrouw die met een loupe een reeks gegevens doorzoekt

Wat verstaan we onder een zoekfaciliteit?

Volgens het OAIS model is een zoekfaciliteit “A type of Access Aid that allows a user to search for and identify Archival Information Packages of interest”. Een zoekfaciliteit maakt digitale objecten doorzoekbaar via de toegekende beschrijvende metadata en vindbaar door unieke identifiers zoals persistent identifiers.

Wat zijn de risico’s als we de zoekfaciliteiten onvoldoende omschrijven?

Duurzaam toegankelijk maken van digitale informatie is een belangrijk onderdeel van digitale preservering. Het niet hebben van een duidelijk beleid over de manier waarop de digitale informatie vindbaar en toegankelijk wordt gemaakt, brengt de preserveringsdoelen in gevaar en kan leiden tot weinig of geen gebruik van de digitale collecties in het digitaal archief.

Welke vragen kunnen wij onszelf stellen?

  • Biedt onze organisatie degelijke zoekfaciliteiten voor de gebruikersgroepen?
  • Levert onze organisatie voldoende metadata om het voor de gebruiker mogelijk te maken om te vinden wat hij zoekt?
  • Gebruikt onze organisatie persistent identifiers voor alle objecten?
  • Hoe gaan we om met digitale objecten die bij opname al voorzien zijn van een persistent identifier en gebruiken we deze ook voor toegang tot het object?

Hoe verwoorden andere instellingen zoekfaciliteiten?

Beeld en Geluid

Beeld en Geluid biedt uitgebreide zoekfaciliteiten aan. De metadata over de collecties kan worden doorzocht via op de gebruikerswensen toegesneden zoekinterfaces op de publieke, professionele en educatieve platforms. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van de zoektermen (beschrijvende trefwoorden, locaties, names, genres) zoals opgenomen in de Gemeenschappelijke Thesaurus Audiovisuele Archieven GTAA.

Beeld en Geluid werkt momenteel nog met interne identifiers, die zodanig zijn vormgegeven dat ze intern uniek zijn en persistentie garanderen binnen de context van het digitaal archief. Het instituut gebruikt nog geen systeem voor wereldwijd unieke persistent identifiers. Er wordt gewerkt aan een pilot die de invoering daarvan moet voorbereiden.

Gemeenschappelijke Thesaurus Audiovisuele Archieven

Koninklijke Bibliotheek

Zoekfaciliteiten / wijze van ontsluiting

De KB stelt de gepreserveerde objecten beschikbaar via een eenvoudige gebruikersinterface.

De KB heeft de wens om de gepreserveerde objecten/collecties beschikbaar te stellen op een manier die aansluit bij de behoeften van de designated communities (zie: Voor wie preserveren we de collecties in het e-Depot?).

Koninklijke Bibliotheek

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 24 jan 2023 om 09:42.