De Lutte - De Duivelshof
< Rijksmonumenten
Monumentnummer: 528679
Introductie
Bewoningssporen uit verschillende perioden en een moated site uit de late middeleeuwen met bijbehorende es.Kenmerken
- Type: bewoning (inclusief verdediging) onbepaald, es, moated site
- Periode: Steentijd, Bronstijd, IJzertijd, Middeleeuwen, Nieuwe tijd
- Rijksmonument sinds: 22 september 2006
Voor de exacte locatie en begrenzing van dit archeologisch rijksmonument: volg de link naar het Monumentenregister rechts bovenaan deze kennisbankpagina, en klik vervolgens daar op het bijbehorende kaartje.
Vanaf de late steentijd gaan mensen zich vestigen op één plaats. Ze kappen bos, leggen akkers aan, bouwen huizen en houden vee. Hun bestaan is gericht op voedselproductie. Deze plaatsvaste agrarische levenswijze wordt steeds verder doorontwikkeld. Vanaf de Romeinse tijd ontstaan steden, waaraan het achterland producten levert. Sommige dorpen, maar vooral steden, krijgen in de late middeleeuwen verdedigende elementen.
Een moated site, Engels voor 'omgracht bezit', is een door een gracht omgeven woonplaats, waarvan het voornaamste gebouw in baksteen is uitgevoerd en de andere gebouwen in hout. De gebouwen zijn vaak voorzien van verdedigingselementen, zoals kantelen, torens en een poortgebouw. Andere benamingen voor zo'n woonplek zijn: stenen kamer, havezate (Oost-Nederland), begraven hofstad (West-Nederland), borg (Groningen) en stins (Friesland).
Een es is een groot, aaneengesloten akkercomplex. De akkers liggen vaak wat hoger omdat jarenlang met mest vermengde grond of plaggen is opgebracht. Doorgaande wegen lopen langs de randen en er staan geen boerderijen. Er zijn geen individuele percelen gescheiden door bijvoorbeeld houtwallen, boomsingels, hekken of greppels. Het is een open landbouwareaal. Essen zijn vaak eeuwen oud en door verschillende boerenfamilies – deels gemeenschappelijk – gebruikt. Ze zijn in de late middeleeuwen ontstaan.
Vrijstellingsdiepte
40 cm onder het maaiveld, 30 cm onder het maaiveld.
Bij dit rijksmonument liggen de archeologische resten dieper in de ondergrond en zijn er verschillende vrijstellingsdiepten van toepassing:
- een vrijstellingsdiepte van 40 cm onder het maaiveld van de es voor de percelen met de kadastrale aanduiding Losser H- 537, 6782, 7114 (ged.), 7116 en 8169, en het is toegestaan om op deze percelen de grond te verstoren ten behoeve van afrasteringen en het leggen van bij voorkeur gebundelde kabels en leidingen in greppels die niet breder zijn dan 40 cm.
- een vrijstellingsdiepte van 30 cm onder het maaiveld voor het terrein behorend bij de erve De Duivelshof voor de percelen met kadastrale aanduiding Losser H- 4313 (ged.), 8166 (ged.), 8167 en 8168. Wel is altijd een vergunning vereist voor:
- bouwwerkzaamheden;
- het aanbrengen van verhardingen;
- ophogen, verlagen of egaliseren;
- het dempen van depressies.
Archeologisch rijksmonumentenpaspoort
Nederland kent circa 1500 archeologische rijksmonumenten. Om eigenaren beter te informeren over 'hun' monument heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in 2023 per monument een archeologisch rijksmonumentenpaspoort uitgegeven. Het bevat informatie over locatie, ouderdom en het type monument, aangevuld met gegevens over bescherming en zorgvuldig gebruik. Deze pagina is (deels) opgesteld en/of aangevuld op basis van dit paspoort. Het is een aanvulling op de monumentgegevens in het Rijksmonumentenregister.
Zie ook
Artikelen- Rijksmonumenten
- Archeologische rijksmonumenten
- Archeologische monumentenzorg
- Archeologie - types complexen
Meer informatie Meer over het monumentenregister en het rechtsgevolg van de aanwijzing tot rijksmonument is te vinden op cultureelerfgoed.nl/monumenten.
Meer over de omvang en reikwijdte van de bescherming van specifiek dit monument is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister en de leeswijzer.Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 28 mrt 2024 om 15:26.