Noordzee, Den Burg - Noordzee, bij de aanloop naar Vaargeul Molengat (scheepswrak)

< Rijksmonumenten

(532450) monumentenregisterMonumentnummer: 532450

Introductie

Resten van een zeventiendeeeuws koopvaardijschip.

Foto van het terrein.
Afb. 1. Foto Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Kaartje met afbakening van het terrein.
Afb. 2. Kaartje van het terrein

Kenmerken

  • Type: scheepswrak
  • Periode: Nieuwe tijd
  • Rijksmonument sinds: 20 mei 2016

Voor de exacte locatie en begrenzing van dit archeologisch rijksmonument: volg de link naar het Monumentenregister rechts bovenaan deze kennisbankpagina, en klik vervolgens daar op het bijbehorende kaartje.

Even ten westen van Texel ligt een bijzonder rijksmonument; een wettelijk beschermd scheepswrak dat onder het Noordzeewater verborgen ligt. Het kwam in 1984 aan het licht toen vissers er met hun netten achter bleven hangen. Het wrak kreeg de naam 'Aanloop Molengat', vernoemd naar de vaargeul die tussen Texel en Noorderhaaks ligt. Aan het begin van die vaargeul, op zo'n 16 meter diepte, is het schip gezonken. Schipbreuk was voor de eigenaar toen een ramp, maar voor de archeologen van nu een gelukstreffer, want scheepswrakken zijn belangrijke informatiebronnen. Een goed bewaard scheepswrak is een tijdcapsule: het vertelt het verhaal van het schip, de lading en de bemanning op het moment van vergaan, op een bevroren moment in de tijd.

Vrijstellingsdiepte

Geen vrijstellingsdiepte.

Bij dit rijksmonument ligt het scheepswrak in een waterbodem, ca. 16 meter onder de waterspiegel. Er is geen vrijstellingsdiepte voor de waterbodem van toepassing. gunning uitgevoerd worden.


Archeologisch rijksmonumentenpaspoort

Nederland kent circa 1500 archeologische rijksmonumenten. Om eigenaren beter te informeren over 'hun' monument heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in 2023 per monument een archeologisch rijksmonumentenpaspoort uitgegeven. Het bevat informatie over locatie, ouderdom en het type monument, aangevuld met gegevens over bescherming en zorgvuldig gebruik. Deze pagina is (deels) opgesteld en/of aangevuld op basis van dit paspoort. Het is een aanvulling op de monumentgegevens in het Rijksmonumentenregister.


Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 28 mrt 2024 om 15:45.