Josef Ongenae (deelcollectie)

Introductie

Josef Ongenae (1921-1993) was een van oorsprong Belgisch kunstenaar. Van hem zijn 35 schilderijen in de collectie aanwezig.

J.J.M. Ongenae, Rood blauw (1959), olieverf op board, 112 x 113 cm
J.J.M. Ongenae, Rood blauw (1959), olieverf op board, 112 x 113 cm

Levensloop

Ongenae werkte in de jaren 30 als leerling tekenaar bij een reclamebureau. Vanaf de Tweede Wereldoorlog begon hij onder invloed van schilders als Kandinsky, Picasso en Juan Gris werken te maken die al bijna abstract te noemen zijn. Vanaf 1951 werkte hij tijdelijk in het Stedelijk Museum Amsterdam. Tijdens het opbouwen van een tentoonstelling over De Stijl in dat museum zag Ongenae voor het eerst werk van Mondriaan. Zijn werk kreeg vanaf dat moment steeds minder kleurKleur is een eigenschap van licht die wordt bepaald door de verschillende golflengtes waaruit dat licht is samengesteld. en het werd meer en meer gestileerder. Vanaf de jaren 60 ontwikkelde Ongenae een meer eigen stijl door met gekleurde rechthoeken een zekere dynamiek aan zijn composities te geven. Hij behoorde in 1955 tot de oprichters van het NederlandseHet Nederlands is een West-Germaanse taal en de moedertaal van de meeste inwoners van Nederland, België en Suriname. In de Europese Unie spreken ongeveer 23 miljoen mensen Nederlands als eerste taal, en een bijkomende vijf miljoen als tweede taal. Verder is het Nederlands ook een officiële taal van de Caraïbische (ei)landen Aruba, Curaçao en Sint-Maarten, terwijl er nog minderheden bestaan in Frankrijk, Duitsland en in mindere mate Indonesië, en nog ruim een half miljoen sprekers in de Verenigde Staten, Canada en Australië. De Kaap-Hollandse dialecten van Zuid-Afrika en Namibië werden gestandaardiseerd tot Afrikaans, een dochtertaal van het Nederlands. kunstenaarscollectief de Liga Nieuwe Beelden.

Over deze deelcollectie

Depotschatten

Enkele van de schilderijen van Ongenae uit de jaren 50 van vorige eeuw en sluiten zeer nauw aan bij het werk van de Stijl-schilders. Een voorbeeld is de compositie ‘Rood blauw’ uit 1959.

Herkomst

De schilderijen van Josef Ongenae zijn tussen 1959 en 1983 via de Beeldende Kunstenaarsregeling (BKR) in de collectie opgenomen. Enkele werken zijn in 1958 en 1961 door de Rijksaankoopcommissie verworven.

Relatie met andere collecties

Werk van Ongenae is te vinden in het Stedelijk Museum Amsterdam en sluit aan bij de collectie van het Mondriaanhuis in Amersfoort.

Zoeken in deze deelcollectie

Op collectienederland.nl is deze deelcollectie te doorzoeken.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 26 feb 2021 om 14:34.