Nalatenschap Willem van Bilderbeek

Introductie

De collectie van de Dordtse notaris Willem Hendrik van Bilderbeek (1855-1918) en zijn vrouw bestaat uit een kleine 100 schilderijen en 85 vazen en borden. Verder omvat de collectie objecten als een bronzen sculptuur, een Engelse staande klok en een groot glas-in-loodraam.

J.E.H. Akkeringa, Meisje met katje spelend (1900), olieverf op doek, 40,5 x 45,5 cm
J.E.H. Akkeringa, Meisje met katje spelend (1900), olieverf op doek, 40,5 x 45,5 cm

Schilderijencollectie

De schilderijencollectie bevat meesters die omstreeks 1900 in Nederland zeer werden gewaardeerd. Het gaat dan bijvoorbeeld om George Breitner, Isaac en Josef Israëls, Jacob Maris en H.J. Weissenbruch. Het overgrote deel van de collectie is gemaakt door leden van de Haagse School en navolgers daarvan, zoals Akkeringa, Blommers, Théophiel de Bock, Mauve en Poggenbeek. Topstukken zijn de Amsterdamse Lauriergracht in de winter en de Sleperswagen in de sneeuw van Breitner. Deze heeft Van Bilderbeek in 1890/1891 direct van de kunstenaar zelf gekocht. Andere werken heeft hij bij kunsthandelaren aangeschaft. Het werk Te Noorden bij Nieuwkoop (1901) van Hendrik Johannes Weissenbruch is afkomstig van de Firma Frans Buffa & Zonen in Amsterdam. Naast werk van Nederlandse schilders bevinden zich in de collectie ook werken van enkele buitenlanders, zoals Ignace H.J.Th. Fantin-Latour en Antonio Mancini.

Theodoor Colenbrander

De 85 fraai beschilderde borden en vazen zijn vrijwel allemaal ontworpen door Theodoor Colenbrander. Ze zijn vervaardigd door de Haagse Plateelbakkerij Rozenburg die van 1883 tot 1916 in bedrijf was. Het overgrote deel van deze collectie is in 1951 in bruikleen gegeven aan het Dordrechts Museum.

==Over deze deelcollectie==

Depotschatten

Een tiental werken uit de collectie bevinden zich in het depot. Bijvoorbeeld een mooi klein schilderijtje met een meisje spelend met katjes door Akkeringa, een groot schilderij Vrijage van Christoffel Bisschop dat een jong, flirtend paar in Hindeloper kledij weergeeft en een schilderij van Piet van der Hem met een elegante jonge vrouw die zich in haar kleedkamer voor de spiegel opmaakt.

Herkomst

Na het overlijden van Van Bilderbeek genoot de weduwe tot haar eigen dood in 1951 het vruchtgebruik. Naast kunstwerken heeft het echtpaar ook een Schilderijenfonds Van Bilderbeek nagelaten, bedoeld om werken van levende meesters mee te kopen. Vanaf 1956 is de verzameling aldus aangevuld met werken van onder meer Armando, Constant, Reinier Lucassen, Wim Schumacher en Carel Visser.

Relatie met andere collecties

De verzameling van Van Bilderbeek sluit aan bij de collectie van het Museum Mesdag in Den Haag en de collectie Arntzenius in het Museum Gouda.

U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 30 sep 2022 om 03:06.