Nalatenschap Willem van Bilderbeek

Introductie

De collectie van de Dordtse notaris Willem Hendrik van Bilderbeek (1855-1918) en zijn vrouw bestaat uit een kleine 100 schilderijen en 85 vazen en borden. Verder omvat de collectie objecten als een bronzen sculptuur, een EngelseHet Engels (English) is een Indo-Europese taal, die vanwege de nauwe verwantschap met talen als het Fries, (Neder-)Duits en Nederlands tot de West-Germaanse talen wordt gerekend. De taal is ontstaan in Engeland in de tijd van de Angelsaksen en is nu de lingua franca in grote delen van de wereld, als resultaat van de militaire, economische, culturele, wetenschappelijke en politieke invloed van het Britse Rijk gedurende de 18e, 19e en begin 20e eeuw en de invloed van de Verenigde Staten vanaf het begin van de 20e eeuw tot op heden. Het Engels wordt tegenwoordig op grote schaal gebruikt als tweede taal of officiële taal in de Gemenebestlanden en is de voertaal van vele internationale organisaties. Zo is het een van de zes officiële talen van de Verenigde Naties. staande klok en een groot glas-in-loodraamGlas-in-lood bestaat uit een hoeveelheid stukjes (gekleurd) glas gevat in loodstrippen met een H-vormige doorsnede die samengevoegd een glaspaneel vormen. Komt ook voor als glas-in-zink. (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed).

J.E.H. Akkeringa, Meisje met katje spelend (1900), olieverf op doek, 40,5 x 45,5 cm
J.E.H. Akkeringa, Meisje met katje spelend (1900), olieverf op doek, 40,5 x 45,5 cm

Schilderijencollectie

De schilderijencollectie bevat meesters die omstreeks 1900 in Nederland zeer werden gewaardeerd. Het gaat dan bijvoorbeeld om George Breitner, Isaac en Josef Israëls, Jacob Maris en H.J. Weissenbruch. Het overgrote deel van de collectie is gemaakt door leden van de Haagse School en navolgers daarvan, zoals Akkeringa, Blommers, Théophiel de Bock, Mauve en Poggenbeek. Topstukken zijn de Amsterdamse Lauriergracht in de winter en de Sleperswagen in de sneeuw van Breitner. Deze heeft Van Bilderbeek in 1890/1891 direct van de kunstenaar zelf gekocht. Andere werken heeft hij bij kunsthandelaren aangeschaft. Het werk Te Noorden bij Nieuwkoop (1901) van Hendrik Johannes Weissenbruch is afkomstig van de Firma Frans Buffa & Zonen in Amsterdam. Naast werk van NederlandseHet Nederlands is een West-Germaanse taal en de moedertaal van de meeste inwoners van Nederland, België en Suriname. In de Europese Unie spreken ongeveer 23 miljoen mensen Nederlands als eerste taal, en een bijkomende vijf miljoen als tweede taal. Verder is het Nederlands ook een officiële taal van de Caraïbische (ei)landen Aruba, Curaçao en Sint-Maarten, terwijl er nog minderheden bestaan in Frankrijk, Duitsland en in mindere mate Indonesië, en nog ruim een half miljoen sprekers in de Verenigde Staten, Canada en Australië. De Kaap-Hollandse dialecten van Zuid-Afrika en Namibië werden gestandaardiseerd tot Afrikaans, een dochtertaal van het Nederlands. schilders bevinden zich in de collectie ook werken van enkele buitenlanders, zoals Ignace H.J.Th. Fantin-Latour en Antonio Mancini.

Theodoor Colenbrander

De 85 fraai beschilderde borden en vazen zijn vrijwel allemaal ontworpen door Theodoor Colenbrander. Ze zijn vervaardigd door de Haagse Plateelbakkerij Rozenburg die van 1883 tot 1916 in bedrijf was. Het overgrote deel van deze collectie is in 1951 in bruikleen gegeven aan het Dordrechts Museum.

==Over deze deelcollectie==

Depotschatten

Een tiental werken uit de collectie bevinden zich in het depot. Bijvoorbeeld een mooi klein schilderijtje met een meisje spelend met katjes door Akkeringa, een groot schilderij Vrijage van Christoffel Bisschop dat een jong, flirtend paar in Hindeloper kledij weergeeft en een schilderij van Piet van der Hem met een elegante jonge vrouw die zich in haar kleedkamer voor de spiegelWordt gebruikt voor voorwerpen met een zeer gepolijst oppervlak, vaak omlijst en ontworpen om beelden te weerspiegelen. (AAT-Ned) opmaakt.

Herkomst

Na het overlijden van Van Bilderbeek genoot de weduwe tot haar eigen dood in 1951 het vruchtgebruik. Naast kunstwerken heeft het echtpaar ook een Schilderijenfonds Van Bilderbeek nagelaten, bedoeld om werken van levende meesters mee te kopen. Vanaf 1956 is de verzameling aldus aangevuld met werken van onder meer Armando, Constant, Reinier Lucassen, Wim Schumacher en Carel Visser.

Relatie met andere collecties

De verzameling van Van Bilderbeek sluit aan bij de collectie van het Museum Mesdag in Den Haag en de collectie Arntzenius in het Museum Gouda.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 25 jan 2021 om 13:24.