Ferdinand Erfmann (deelcollectie)

Introductie

Met ruim 70 schilderijen heeft de Rijksdienst een grote collectie van het werk van Ferdinand Erfmann (1901-1968) in beheer.

F.G. Erfmann, Vestiaire juffrouw (1952),olieverf op doek, 70,5 x 50,5 cm
F.G. Erfmann, Vestiaire juffrouw (1952),olieverf op doek, 70,5 x 50,5 cm

Nederlands realisme

Erfmann behoort tot het Nederlandse realisme en de Nieuwe Zakelijkheid van rond de Tweede Wereldoorlog, maar zijn werk springt er onmiddellijk uit: het is volks en naïef en de stijl is elementair. Daarnaast verbeeldt het een merkwaardige wereld van stevige vrouwen, hoekige acrobaten, gespierde travestieten, stranden, keukens en vestiaires. Erfmann reisde veel. De Rijksdienst bezit 20 landschappen en stadsgezichten uit Frankrijk, Italië, Albanië, Spanje en Portugal.

Naïeve en outsiderkunst

Binnen het realisme vormt Erfmann met Sal Meijer, Kasper Niehaus, Johan van Hell, Chris Beekman en Ger Gerrits een apart segment. Erfmanns werk raakt ook aan de naïeve en outsiderkunst (Harm Kamerlingh Onnes, Willem Westbroek, Joop Plasmeijer). Zijn landschappen en stadsgezichten sluiten aan bij de Nederlandse, mediterrane landschapsschilderkunst uit de decennia rond de Tweede Wereldoorlog. Dit is een thematische deelcollectie die onderbelicht is.

Geliefd werk

De laatste 15 jaar krijgt Erfmann een vaste plaats in de hoogwaardige overzichten van het Nederlandse realisme. Zijn werk is geliefd: ruim 20 van zijn 50 figuurstukken bevinden zich in langdurige bruikleen.

Over deze deelcollectie

Depotschatten

In depot bevinden zich schilderijen van acrobaten, baadsters, vestiairedames, winkelende meisjes en fietsende figuren, veelal uit de jaren ’50 en ’60. Ook aanwezig in depot, sfeervol en weinig bekend, zijn Erfmanns impressionistische, ‘azuren’ landschappen en mediterrane stads- en dorpsgezichten.

Herkomst

Erfmann was van 1949 tot zijn dood in 1968 aangesloten bij de Beeldende Kunstenaarsregeling (BKR). Bijna al zijn werk is via de BKR verworven. Drie werken zijn rijksaankopen en één werk is aangeschaft uit het Voorzieningsfonds voor Kunstenaars.

Relatie met andere deelcollecties

Met schilders als Sal Meijer en Kasper Niehaus vertegenwoordigt Erfmann een genre dat sterk afwijkt van het bekende magische realisme (Carel Willink). Hedendaagse realisten in de collectie (Dolf Zwerver, Fer Hakkaart, Hermanus Berserik, Herman Gordijn) zijn stilistisch en thematisch aan Erfmann verwant. Erfmann schonk zijn omvangrijke nalatenschap aan het Stedelijk Museum Amsterdam.

Zoeken in deze deelcollectie

Op collectienederland.nl is deze deelcollectie te doorzoeken.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 25 jan 2021 om 13:24.