Inhoud
Nalatenschap Leo Gestel
Introductie
Leo Gestel (1881-1941) was een zeer productief tekenaar en schilder, die haast ieder moment benutte om impressies vast te leggen.




Groot oeuvre
De natuur was hierbij voor hem een grote inspiratiebron. Hij heeft dan ook een bijzonder groot oeuvre nagelaten en is niet wegSmalle strook grond, gebruikt en geschikt gemaakt voor het verkeer. (Thesaurus landschap) te denken uit de NederlandseHet Nederlands is een West-Germaanse taal en de moedertaal van de meeste inwoners van Nederland, België en Suriname. In de Europese Unie spreken ongeveer 23 miljoen mensen Nederlands als eerste taal, en een bijkomende vijf miljoen als tweede taal. Verder is het Nederlands ook een officiële taal van de Caraïbische (ei)landen Aruba, Curaçao en Sint-Maarten, terwijl er nog minderheden bestaan in Frankrijk, Duitsland en in mindere mate Indonesië, en nog ruim een half miljoen sprekers in de Verenigde Staten, Canada en Australië. De Kaap-Hollandse dialecten van Zuid-Afrika en Namibië werden gestandaardiseerd tot Afrikaans, een dochtertaal van het Nederlands. kunstgeschiedenis.
Weerspiegeling
Leo Gestels werk is een weerspiegeling van de internationale ontwikkelingen in de beeldende kunst in het begin van de 20e eeuw.
Luministische en kubistische werken
Met zijn luministische en kubistische werken behoorde hij rond 1914 tot de generatie van meeste vooruitstrevende kunstenaars van Nederland. Jan Sluijters en Piet Mondriaan hielden hem daarbij gezelschap.
Over deze deelcollectie
Depotschatten
Deze nalatenschap is in zijn geheel een depotschat. In 2000 is de publicatie Leo Gestel, een onbekende collectie werken op papier van kunsthistoricus Jelle Bouwhuis verschenen. De bijbehorende tentoonstelling was te zien in de Kunsthal in Rotterdam en in het Fries Museum in Leeuwarden. Hierna is er nauwelijks nog aandacht voor de nalatenschap geweest.
Herkomst
De weduwe van Leo Gestel (An Gestel-Overtoom) heeft de nalatenschap na haar dood in 1961 als legaat geschonken aan de Rijksacademie van Amsterdam. In 1982 heeft de Rijksacademie dit legaat overgedragen aan een van de voorgangers van de Rijksdienst: de Rijksdienst Beeldende Kunst.
Relatie met andere collecties
Leo Gestel is in veel NederlandseHet Nederlands is een West-Germaanse taal en de moedertaal van de meeste inwoners van Nederland, België en Suriname. In de Europese Unie spreken ongeveer 23 miljoen mensen Nederlands als eerste taal, en een bijkomende vijf miljoen als tweede taal. Verder is het Nederlands ook een officiële taal van de Caraïbische (ei)landen Aruba, Curaçao en Sint-Maarten, terwijl er nog minderheden bestaan in Frankrijk, Duitsland en in mindere mate Indonesië, en nog ruim een half miljoen sprekers in de Verenigde Staten, Canada en Australië. De Kaap-Hollandse dialecten van Zuid-Afrika en Namibië werden gestandaardiseerd tot Afrikaans, een dochtertaal van het Nederlands. musea te vinden. Onder meer het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum Amsterdam, het Gemeentemuseum Den Haag, Museum Kranenburg in Bergen en het Singer Museum in Laren hebben werk van hem in hun collectie.
In de collectie van de Rijksdienst zijn er relaties met de verzameling Regnault en met de andere kunstenaarsnalatenschappen.
Zoeken in deze deelcollectie
Op collectienederland.nl is deze deelcollectie te doorzoeken.
Meer informatie
Zie ook
- Albert Plasschaert (deelcollectie)
- Johan Martinus de Vries (deelcollectie)
- Josef Ongenae (deelcollectie)
- Nalatenschap Dolf Henkes
- Nalatenschap Johan Antoni de Jonge
- Nalatenschap Johannes de Haas
- Nalatenschap Ru Paré
- Nalatenschap Willem van Bilderbeek
- Peter Struycken & Ad Dekkers (deelcollectie)
- Prix de Rome (deelcollectie)
- Schenking Jan Lavies
- Schenking Lucebert
- Schenking Sanders
- Verzameling Willem van Rede
Hoort bij
Specialist(en)
Contact
- Reageer op deze pagina via het reactieformulier.
Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 25 jan 2021 om 13:24.