Nalatenschap Dolf Henkes

Introductie

De artistieke nalatenschap van Dolf Henkes (1903-1989) bestaat uit 3535 werken. Het gaat om honderden werken op papier, tientallen schilderijen, zijn schildersezel en schilderkist, boeken, brieven, foto’s, een collectie etnografica en documentatie.

Dolf Henkes, portret van naakte jongeman
Dolf Henkes, portret van naakte jongeman

Uniek verhaal

De collectie Henkes verbeeldt een uniek verhaal over Rotterdam en zijn inwoners in de periode 1930 t/m 1989. Naast werk over Rotterdam omvat de collectie werken die zijn vervaardigd in Tripscompagnie (Groningen), Curaçao en tijdens reizen in Europa. Henkes koos zijn motieven uit de wereld om zich heen: de mensen en het havenbedrijf, portretten, stillevens, naaktstudies, landschappen en de verwoestingen in de Rotterdamse haven. Mannelijke naakten en religieus werk vormen ieder een op zichzelf staande groep binnen het oeuvre.

Bruiklenen

Van de collectie is niet veel permanent uitgeleend. Objecten van religieuze aard zijn terecht gekomen in het Museum Catharijneconvent in Utrecht en schilderijen met een Caraïbische thematiek zijn in bruikleen bij het Gouverneurshuis te Curaçao. In 2003 is werk tentoongesteld in Museum Boijmans Van Beuningen, het Chabot Museum, het Scheepvaartmuseum Rotterdam en het Historisch Museum Rotterdam. In 2012 zijn werken opgenomen in tijdelijke tentoonstellingen in het Frans Hals Museum en de Kunsthal.

Over deze deelcollectie

Depotschatten

Half abstracte werken op papier en schilderijen met als thema het bombardement (1944) van de Rotterdamse haven. De uitgewerkte ontwerpen voor monumentale opdrachten die een belangrijk document zijn voor de geschiedenis en de ontwikkeling van de Nederlandse naoorlogse monumentale wandkunst. Portretten van naakte jongemannen die liefdevol en in al hun kwetsbaarheid zijn geportretteerd.

Herkomst

In 1989 liet Dolf Henkes nagenoeg alle werken in zijn atelier op Katendrecht en een substantieel geldbedrag na aan de Nederlandse Staat. Het vermogen van Henkes is ondergebracht in het Fonds Henkes. Met de revenuen worden projecten ondersteund/uitgevoerd die zijn gericht op instandhouding van de collectie en het levendig houden van de naam van Henkes.

Relatie met andere collecties

Werk van Henkes bevindt zich in de vaste collecties van het Stedelijk Museum Amsterdam, het Rijksprentenkabinet, Museum Boijmans van Beuningen en het Museum Rotterdam. Monumentaal werk van Henkes is te zien in het Stadion Feijenoord en het Erasmus MC te Rotterdam.

De collectie Henkes is onderdeel van de collectie Moderne beeldende kunst. Zij sluit stilistisch, technisch en thematisch aan op deelcollecties van werk van Rotterdamse kunstenaars die aangesloten zijn geweest bij R33. Voorbeelden zijn Henk en Willem Chabot, Herman Bieling, Wout van Heusden en Marius Richter. Religieus werk sluit aan bij katholieke kunstenaars uit de 20e eeuw:

Charles Eyck, Leo Gestel, Joep Nicolas, Hendrik Wiegersma, Aad de Haas en Johan Tielens en dergelijke. Portretten en havengezichten sluiten aan bij werk van Johan de Vries, Pyke Koch, Johan Ponsioen en Wim Schuhmacher. Het zijn werken die zijn geschilderd en getekend in de nieuwe realistische tendens van het interbellum.

Zoeken in deze deelcollectie

Op collectienederland.nl is deze deelcollectie te doorzoeken.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 30 sep 2022 om 02:06.